Німеччина вперше направить свої війська на спільні навчання США та Австралії

Джерело: Reuters

Німеччина вперше відправить війська до Австралії в межах спільних навчань із близько 30 000 військовослужбовців з 12 інших країн, акцентуючи посилену увагу Берліна до Індо-Тихоокеанського регіону на тлі зростання напруги у регіоні з боку Китаю.

Минулими роками ФРН посилювала військову присутність в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, попри ризик для економічних інтересів.

Це регіон надзвичайно важливого значення для нас у Німеччині, а також для Європейського Союзу через економічну взаємозалежність, — пояснив начальник армії Альфонс Майс в інтерв’ю Reuters, опублікованому за кілька годин до того, як перші німецькі війська повинні були вирушити до Австралії.

Китай є найважливішим торговим партнером Берліна, і 40% зовнішньої торгівлі Європи протікає через Південно-Китайське море, водний шлях, який є центром територіальних суперечок в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Минулого року Берлін спорядив 13 військових літаків на спільні навчання в Австралії, що стало найбільшим розгортанням військово-повітряних сил.

Майс зауважив, що до 240 німецьких армійців, серед яких 170 десантників і 40 морських піхотинців, братимуть участь у навчаннях Talisman Saber з 22 липня по 4 серпня.

Німці тренуватимуться веденню війни у джунглях і десантним операціям разом із військовими Індонезії, Японії, Південної Кореї, Франції та Великої Британії.

Довідка. Talisman Saber – це багатонаціональні військові навчання, які проводяться Австралією та Сполученими Штатами, які проводяться раз на два роки.

  • У червні берегова охорона Сполучених Штатів, Японії та Філіппін провела тристоронні навчання в Південно-Китайському морі, перші подібні маневри між країнами на тлі зростаючої стурбованості діями Китаю в регіоні.
  • У квітні Філіппіни спільно зі США провели найбільші військові навчання за десятиліття – після того, як Китай здійснив імітацію атак з повітря та моря біля узбережжя Тайваню.
  • 25 травня Збройні сили Південної Кореї та США розпочали масштабні бойові навчання біля кордону з Північною Кореєю, попри попередження Північної Кореї про те, що вона не потерпить “такої ворожої репетиції нападу на порозі”.
  • На початку цього року південнокорейські та американські військові провели свої найбільші польові навчання за минулі п’ять років. США також відправили атомний авіаносець USS Nimitz і бомбардувальники, здатні нести ядерну зброю, для спільних навчань з Південною Кореєю.
  • З 25 травня по 2 червня Національна армія Молдови провела комбіновані міжнародні навчання у сфері протиповітряної оборони “Повітряний Бастіон-2023”.

В заповіднику для слонів на півночі Таїланду внаслідок повені евакуюють понад 100 слонів та десятки туристів. Дві тварини загинули під час евакуації.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Верховний суд Бразилії оголосив, що юристи платформи X не сплатили штрафи належному банку. Штрафи, які юристи X стверджують, що були сплачені, є єдиним невиконаним заходом для поновлення роботи компанії в Бразилії.

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи.