20 років тому вперше на екрани вийшов «Гаррі Поттер і в’язень Азкабану»

Джерело: Букви

4 червня 2004 року вперше на екранах з’явився “Гаррі Поттер і в’язень Азкабану”. З третьої частини магічний всесвіт починає ставати все дедалі темнішим і похмурішим на тлі дій Лорда Волдеморта і його поплічників.

Фото: “Гаррі Поттер і в’язень Азкабану”

Перша частина “Гаррі Поттера” вийшла у 2001 році, ставши однією з найкращих екранізацій книг на сьогодні. Перші дві частини фільму, а саме “Філософський камінь” і “Таємна кімната”, були зосереджені на ознайомленні з магічним всесвітом.

Авторка Джоан Роулінг назавжди увічнила головних персонажів у свідомості багатьох людей, зокрема Герміону Ґрейнджер, Гаррі Поттера чи Рона Візлі.

Знакові моменти у фільмі

Перша поява дементорів. Коли трійця головних героїв вже сидить у потягу на шляху до Гоґвортсу, раптово його починає трусити, він зупиняється, вимикається світло і всередину потрапляють дементори. Ці сліпі істоти харчуються людськими, переважно світлими, емоціями. У тому потягу вони напали на Гаррі Поттера, а врятував його Ремус Люпин (новий професор захисту від темних мистецтв). Як пізніше виявилося, вони полювали на Сіріуса Блека, якому першому вдалося втекти з Азкабану. Проте для Гаррі дементори стали найбільшим страхом, який переслідував його протягом наступних частин.

Мапа мародерів. Одним із культових предметів стала саме Мапа мародерів, яку Гаррі Поттер отримав від братів-близнюків Фреда і Джорджа Візлі. Вони віддали мапу, оскільки Гаррі не дозволяли піти в Госгмід зі своїми друзями. Ця мапа показує весь замок Гоґвортс і його найближчі околиці, а також місця розташування будь-кого на території навчального закладу, що у результаті дозволило головним персонажам знайти Пітера Петіґру.

Польоти Гаррі на Бакбику. Гегрід представив учням Гоґвортсу грифона Бакбика, який вселяв у молодих магів страх вже з першого погляду. Попри те, що грифон здавався агресивним — він підпустив до себе Гаррі і дозволив сісти на себе, аби полетіти. До того ж, Бакбик зіграв важливу роль у рятуванні життя в’язня Азкабану — Сіріуса Блека.

Магічне заклинання “Патронус”. Expecto Patronum є одним із найвідоміших і найпотужніших захисних заклинань, які використовувалися в історії книг про Гаррі Поттера. Гаррі вчиться заклинати чари за допомогою свого професора Ремуса Люпина, що не один раз рятувало йому життя.

Маховик часу. Професорка Макґонеґел у третій частині дає Герміоні “Маховик часу”, аби та могла повертатися у минуле і відвідувати більше занять. Завдяки цьому чарівному предмету Герміона і Гаррі змогли врятувати життя і Сіріуса Блека, і грифона Бакбика, якого хотіли вбити через напад на Драко Мелфоя, щоправда, який той сам і спровокував.

За даними ЗМІ, на саміті НАТО у Вашингтоні Україні відмовлять у швидкому вступі до Альянсу, посилаючись на велику корумпованість всередині країни.

За даними європейських посадовців, Китай та Росія спільно розробляють новий ударний безпілотник, схожий на іранські “шахеди”, якими РФ активно атакує Україну.

В Україні триває 861-ша доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 546 тисяч осіб.

3 липня відзначають Земля Всесвітній день без поліетиленових пакетів. За церковним календарем сьогодні день пам’яті святого мученика Якинта.

За даними синоптиків у середу, 3 липня, в Україні місцями очікуються дощі та прохолодна погода, тоді як іншу частину накриє спека.