«Не обов’язково передбачає членство в НАТО»: Байден відповів, яким має бути мир в Україні

Джерело: TIME

Президент США Джо Байден заявив, що Росію слід позбавити можливості повторно окупувати територію України у майбутньому, але це не обов’язково передбачає українське членство в НАТО.

“Мир виглядає так, щоб Росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупувала Україну. Ось як виглядає мир. І це не означає НАТО, що вони (Україна – ред.) входять до НАТО. Це означає, що у нас з ними такі самі відносини, як і з іншими країнами, яким ми поставляємо зброю, щоб вони могли захистити себе у майбутньому”, – пояснив американський лідер.

При цьому Байден зауважив, що саме він раніше був тим, хто виступав проти “НАТОїзації” України.

Президент розповів, що пробув місяць в Україні, коли був сенатором та віце-президентом. Тоді в країні “була значна корупція, яка все обтяжувала”.

Утім, він наголосив, що якщо Захід дозволить Україні впасти, то далі впаде Польща і в регіоні продовжиться нестабільна ситуація.

Новообраний уряд Великої Британії продовжить політику підтримки Україну у війні проти РФ. 6 липня прем’єр-міністр країни Кір Стармер повідомив, що він уже зазначив про це у телефонній розмові президентові Володимиру Зеленському та підтвердить позицію спільно з союзниками по НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні 9–11 липня.

7 липня, під час візиту до Одеси у день Військово-морських сил, новообраний міністр оборони Великої Британії Джон Хілі анонсував новий пакет для України, менш ніж через 48 годин після свого призначення.

7 липня президент Володимир Зеленський прибув до Одеси у день Військово-морських сил. Також місто відвідали міністр оборони й закордонних справ Нідерландів Рубен Брекельманс та Каспаро Вельдкамп, а також новопризначений міністр оборони Великої Британії Джон Хілі. Глава держави повідомив про “хороші новини” у співпраці щодо зміцнення українського флоту з цими країнами.

7 липня новопризначений міністр оборони уряду Нідерландів Рубен Брекельманс спільно з главою МЗС країни Каспаро Вельдкампом здійснили перший робочий візит до України, під час якого повідомили, що разом із партнерами нададуть Україні додатковий комплекс ППО Patriot.

7 липня перша леді Олена Зеленська повідомила, що вже з вересня українським школярам викладатимуть курс соціально-емоційного навчання “Уроки щастя”.