Чи можуть з України виїжджати чоловіки призовного віку з подвійним громадянством — ДПСУ

Джерело: посольство США в Україні

З 1 червня Україна заборонила виїзд за кордон військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство. Раніше ці особи могли виїжджати з країни за умови зняття з реєстрації місця проживання в Україні та реєстрації в США.

У посольстві США в Україні повідомили, що цей виняток було скасовано з 1 червня.

Інформацію стосовно цього прокоментував речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко: “Формулювання, що шириться на різних ресурсах про те, що українців з подвійним громадянством тепер не випускатимуть із країни, м’яко кажучи, не коректне. Вкотре можу зазначити, що в Україні заборонено подвійне громадянство”. Тобто, такі норми діяли й раніше.

Він також додав, що прикордонники неодноразово виявляли українців, які на паспортному контролі видавали себе за іноземців, і такі громадяни завжди притягуються до відповідальності, визначеної законодавством.

Демченко підкреслив, що “не варто (їх, – ред.) плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України”.

З огляду на те, що люди з двома паспортами все одно вважаються громадянами України, вони можуть виїжджати лише на підставі чинного законодавства, маючи відповідний дозвіл або іншу законну підставу.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…