На третій рік повномасштабної війни в ООН «святкують» День російської мови

Джерело: пресслужба ООН

6 червня на англомовній сторінці ООН у соцмережі Х розмістили допис про “святкування” Дня російської мови. Мовляв, це одна з шести офіційних мов ООН.

В Організації Об’єднаних Націй повідомили про святкування Дня російської мови на третій рік повномасштабного вторгнення росіян в Україну.

Російська мова – одна з шести офіційних мов ООН. Щороку 6 червня ООН святкує день російської мови – зазначено у дописі організації.

Варто зауважити, що прихильність до мови російського народу не поділили користувачі у коментарях, обурившись постом ООН, особливо на тлі новин про знущання з українських військовополонених. Також користувачі соцмережі нагадали про шкоду, яку спричинила РФ, підірвавши дамбу Каховської ГЕС у 2023 році.

Додамо, що 6 червня 2023 року, коли вже було відомо про підрив ворогом Каховської ГЕС, в ООН все ж опублікували повідомлення про святкування Дня російської мови. І тоді як лише через чотири години в організації відреагували на воєнний злочин РФ.

Сьогодні, на цій же таки сторінці можна побачити репост твіту “ООН. Україна” про роковини підриву дамби Каховської ГЕС. Однак, на англомовній сторінці завбачливо замінили терміни “підрив”, “теракт” або “злочин” на нейтральне “руйнування”.

Руйнування призвело до затоплення кількох регіонів, – саме так вважають в ООН, без згадки про тих, хто спричинив таке “руйнування”.

Зауважимо, 10 січня під час виступу у Раді безпеки ООН постійний представник України при ООН Сергій Кислиця наголосив, що члени Радбезу щодня слухають мову війни, якою послуговуються представники російської делегації.

Члени Радбезу щодня слухають мову війни – виступи представників Росії. Це мова, якою окупанти отримали наказ розпочати повномасштабну агресію проти України. Це мова, яку чують жертви, коли їх ґвалтують на очах у рідних. Це мова, яку чують багато українських цивільних перед стратою, – заявив Кислиця.

Тоді дипломат порадив делегації РФ “скористатися послугами перекладача”, після чого перейшов на французьку мову “на знак визнання внеску, який Франція, Швейцарія та багато інших миролюбних країн зробили у справу миру і безпеки”.

Також у Центрі національного спротиву повідомили, що на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини українські громадяни відмовляються послуговуватися російською мовою, через що окупанти планують примусово “підвищувати рівень знань” російської.

У лютому уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що нещодавно з тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося виїхати цивільному подружжю. Вони розповіли про жорстоке ставлення росіян, зокрема жінку окупанти двічі побили лише за українську мову.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…