113 років від дня народження Діда Панаса: життєвий та творчий шлях казкаря

Джерело: Букви

10 червня 1911 року народився Петро Вескляров, актор театру й кіно, ведучий телевізійного шоу “Вечірня казка з Дідом Панасом”.

Захоплення театром у Весклярова розпочалося з тальнівського драматичного гуртка. Там його помітили артисти Черкаського театру, які приїжджали до Тального. Вони запросили Весклярова до Черкас. Протягом 1932-1940 років він був актором Черкаського робітничо-селянського театру.

1941-го Петра Весклярова призвали у військовий театр Південно-Західного фронту, у складі якого він потрапив в оточення і опинився у фільтраційному таборі. Згодом Вескляров дістався окупованого німцями Києва. Там він влаштувався на роботу на залізниці, де організував театральний гурток.

Із поверненням радянської армії актора відправили до Луцька – у Волинський український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка, де він працював до 1959 року.

Там він зіграв Миколу Задорожнього з “Украденого щастя”, Командора з “Камінного господаря”, Городничого з “Ревізора”, Монтанеллі з “Овода”. Невдовзі актора почали запрошувати на зйомки у фільмах. Саме тому Вескляров вирішив переїхати до столиці, де почав активно зніматися, переважно в ролях другого плану.

Творчий доробок актора нараховує понад двадцять фільмів. Серед них – “Олекса Довбуш”, “Іванна”, “Лісова пісня”, “Гадюка”, “Циган”, “Вій”, “Серце Бонівура”. Остання його стрічка “Забудьте слово “смерть” датована 1979 роком, на той час Петро Вескляров вже активно виступав у ролі Діда Панаса.

Образ Діда Панаса

На українському радіо в 1950-х роках з’явився Дід Панас, який читав дітям казки на ніч. Спочатку ним був літній та хворобливий актор Київського драматичного тeатру імені Івана Франка Габріeль Самійлович Нeлідов (справжнє прізвище Френкель, 1897-1968 – ред.). А що той уже був у віці, тож йому почали шукати заміну.

Так Петро Вескляров став новим Дідом Панасом: з 1962 року – на підміні, а з 1964 року повністю замінив свого попередника. Того ж року Дід Панас з’явився і на телебаченні.

Сорочка-вишиванка, в якій Дід Панас з’являвся на екрані, та україномовні казки, тексти яких Вескляров часто писав сам, нерідко були в полі зору влади в часи боротьби з націоналізмом. У сімдесяті роки навіть було кілька спроб закрити програму або замінити Діда Панаса кимось іншим. Проте глядачі надсилали сотні листів до редакції з вимогою повернути улюбленого казкаря на екран.

“Отака х***ня, малята”

У 1988 році Діда Панаса звільнили. За однією з версій, програму хотіли замінити чимось більш рейтинговим. За іншою – Вескляров після класичної “На добраніч вам, малята, любі хлопчики й дівчатка” сказав: “Отака х***ня, малята”. Вважається, що це перший випадок вживання лайки в історії українського телебачення.

Як пояснює перша версія, цього насправді не було, але таку плітку розпустили, щоб мати привід звільнити казкаря.

Тоді як, згідно з другою версією, прямий ефір закінчився, але звукорежисерка ще не вимкнула звук. Вескляров цього не помітив і вилаявся, можливо, щоб зняти напругу.

Існує також третя версія – Дід Панас напідпитку почав розповідати казку про “Лисичку і півника”, але, дійшовши до кота, рятівника півня, перейшов на іншу казку – “Кіт у чоботях” і, потрапивши в скрутне становище (нібито оператор почав махати руками та кричати “Закінчуй!”), видав свою репліку.

Фото з відкритих джерел

Помер Петро Вескляров 5 січня 1994 року, похований у Києві на Байковому цвинтарі.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.