Телескоп NASA помітив дві зірки, які врізалися одна в одну настільки сильно, що це могло створити золото в космосі

Джерело: Insider

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба (JWST) NASA виявив, що дві нейтронні зірки врізалися одна в одну настільки сильно, що це могло створити золото в космосі.

Рідкісний космічний вибух, відомий як Кілонова, настільки потужний, що може створити у Всесвіті золото, платину та уран.

Кілонова виникає, коли дві нейтронні зірки тяжіють одна навколо одної та зрештою розбиваються. Удар спричиняє потужний вибух, який називається гамма-спалахом, за яким слідує хвиля ультрафіолетової, інфрачервоної та рентгенівської енергії. 

Енергія, що виділяється вибухом, може бути виявлена ​​дистанційними датчиками на Землі та в космосі. 

Вони також помітили докази викиду важких елементів під час вибуху, що свідчить про те, що це була Кілонова.

Великий вибух створив лише гелій, водень і літій. Складніші елементи, такі як вуглець і кисень, повинні були бути створені за допомогою реакцій термоядерного синтезу на мільйони градусів, створених зірками.

Але такі важкі елементи, як золото й уран, вимагають екстремальних і жорстких умов. Вони виникають лише за дуже обмежених обставин. 

У цьому конкретному випадку вчені виявили сліди важкого елемента телуру та створення лантаноїдів.

Надвечір 20 травня на території РФ зафіксували зліт одразу шести російських МіГ-31К, що є носіями ракет “Кинджал”. Наразі Україною шириться повітряна тривога.

20 травня абсолютний чемпіон світу з боксу, український супертяж Олександр Усик висловив вдячність шанувальникам за віру та підтримку.

20 травня підполковник Національної гвардії України, командир 12 бригади спеціального призначення “Азов” Денис Прокопенко на псевдо “Редіс”, вперше опублікував фото з перемовин під час боїв за Маріуполь, ще до наказу оборонцям залишити територію заводу “Азовсталь”.

Протягом минулої доби військово-повітряні сили Ізраїлю завдали ударів по більш ніж 80 об’єктах, що належать ХАМАСу у Секторі Гази.

17 травня 2009 року випустили альфа-версію відеогри Minecraft. До її 15-річчя випустили промо за участю американського актора й коміка Блек Джека та актора Джейсона Момоа, який зіграв головного героя у фільмі “Аквамен”.