Зеленський заявив, що до зими планують відновити усі зруйновані енергооб’єкти, які можливо

Джерело: церемонія відкриття Ukraine Recovery Conference 2024 в Берліні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що до зими мають намір реалізувати швидке та недороге відновлення усіх енергооб’єктів, які тільки можливо відновити.

“Одна з основних путінських мішеней в Україні – це енергетика. Від перших років свого правління він розглядає саме енергоресурси, енергогенерацію та енергоспоживання як зброю, інструмент для впливу та підкорення нації. Європа неодноразово вже з цим стикалася”, — сказав Зеленський.

Він наголосив, що ЗС РФ знищили 9 ГВт. Водночас взимку пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт.

“Що таке 9 ГВт? Берлін — це близько 2 ГВт потреби, Мюнхен — десь до 3 ГВт. Ми вже втратили в рази більше генерації, ніж обсяг енергоспоживання великих міст”, — наголосив український президент.

Він додав, що реалізація відновлення енергооб’єктів має реалізуватися в коротшій перспективі.

“До зими. Це так важливо. Протягом наступних трьох-чотирьох місяців. Ми знаємо як це забезпечити. Від вас просимо обладнання з ваших зупинених електростанцій та фінансову підтримку. Це дозволить відреагувати на ситуацію тут і зараз, зберегти нормальне життя”, — сказав президент України.

Він додав, що за допомогою партнерів мають намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати найближчими роками.

“У цій галузі європейські та, зокрема, німецькі компанії є технологічними лідерами. Прямо в цій галузі в нас є чіткий план, як побудувати до 1 гігавата потужності вже цього року. Сьогодні і ще 4 гігавати в найближчі роки”, — заявив він.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.