РФ намагалася колонізувати Україну 300 років, це культурний геноцид – глава МЗС Польщі

Джерело: пресслужба МЗС Польщі

11 червня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський наголосив, історія та географія мають значення, особливо для Польщі та Україні, котрі розташовані поруч з Росією, що становить небезпеку і загрозу світовим демократіям.

Зокрема він додав, що за 250 км від Варшави на північ розташована Кенігсберзька область і склади тактичної ядерної зброї.

Під час конференції з відбудови України у Берліні запевнив, що Варшава підтримуватиме оборонні зусилля України, а також допомагатиме з відбудовою та прагненням до членства в ЄС.

Росія намагалася колонізувати Україну понад 300 років, це культурний геноцид, — заявив Сікорський у Берліні, акцентуючи на історію російського гноблення в Україні, коли РФ намагалася знищити українську культурну спадщину, передає polskieradio.

Очільник МЗС зазначив, що Польща зазнала російських ракетних обстрілів, зокрема під час одного з масових ударів по Україні, російська ракета взимку 2023 року впала поблизу Бидґощі.

За 10 км від мого будинку впала російська ракета, — нагадав міністр, пояснюючи, що російський агресор вже близько.

Довідка. Берлінська конференція з реконструкції (Ukraine Recovery Conference, URC2024) — третя конференція з реконструкції з початку повномасштабної війни. У липні 2022 року учасники в Лугано (Швейцарія) погодили основні принципи реконструкції: має бути орієнтованою на реформи, прозорою, демократичною та сталою. У 2023 році на конференції у Лондоні обговорили мобілізацію приватного сектору.

Вже у Берліні 11-12 червня конференцію з відновлення України відвідають понад 2000 учасників з понад 60 країн.

У 2025 році конференцію разом з Україною планує прийняти Італія.

  • У Центрі національного спротиву поінформували, що 8 травня глава РФ Володимир Путін затвердив основи держполітики в галузі історичної освіти.
  • 5 вересня 2023 року Путін заявив, що у РФ необхідно створити національний центр історичної пам’яті, оскільки Захід почав використовувати історію як “зброю ідеологічної боротьби” і спотворювати її “задля політичної кон’юнктури”.
  • Ми зможемо “деокупувати” свій мозок, тільки поважаючи самих себе, своє історичне минуле та наше героїчне сьогодення – історик Ігор Кошіль.
  • Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Віра Юрова та єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс заявили, що РФ спотворює історію та поширює теорії змови, щоб “отруїти демократичні країни шкідливою дезінформацією”.
  • Російська пропаганда щодо військового повномасштабного вторгнення в Україну поширюється через відеоігри.
  • 5 червня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Бундесвер має бути готовим до оборони до 2029 року.

МЗС України звернулося до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з закликом “приєднатися до заходів гуманітарного реагування” в районах Курської області, котрі перебувають під контролем ЗСУ.

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко придбав для Сил оборони 80 “Мавіків” з тепловізорами, а також мікросхеми для 2000 детекторів дронів “Ванільний цукорок”. 

Катар передасть Збройним силам України 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000 у межах угоди з урядом Німеччини, повідомляє видання з посиланням на власні джерела. Натомість отримає від Берліна партії нових машин.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.