Угорщина пообіцяла не брати участь в майбутніх рішеннях НАТО щодо України й не блокувати їх

Джерело: Barron’s та Bloomberg

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан досягли домовленості стосовно України. Будапешт не братиме участі в майбутніх рішеннях Альянсу щодо України, але й не блокуватиме їх.

“Ніхто з угорських посадовців не братиме участі у цій діяльності [рішеннях НАТО щодо України], і жодні угорські кошти не будуть використані, щоб підтримувати Україну. Водночас прем’єр-міністр мене запевнив, що Угорщина не буде проти цих зусиль і дозволить іншим союзникам просуватися вперед”, – заявив Столтенберг.

Віктор Орбан пояснив, що хоча Угорщина залишається “лояльним” членом НАТО, її “миротворче” бачення щодо російсько-української війни не збігається з позицією інших членів НАТО.

Генсек НАТО прийняв позицію Орбана, зазначивши, що важливо забезпечити можливість просування спільних зусиль НАТО, попри розбіжності в підходах окремих членів.

2 липня президент Володимир Зеленський обговорив з майбутнім генсеком НАТО Марком Рютте взаємодію України з Північноатлантичним альянсом.

В Україні активно створюють і використовують новітню зброю. Завдяки прагненню перехитрити ворога і великим інвестиціям, Україна стає центром для розробки автономних дронів та іншого озброєння.

АТ “Укрзалізниця” поінформувала, що, вивчивши відгуки та досвід залізниць-патнерів, залучили експертів UAnimals, юристів, колег з Мінінфраструктури та вже подали на затвердження зміни стосовно до правил перевезення тварин.

Журналіст та письменник, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Станіслав Асєєв отримав осколкове поранення на фронті.

3 липня обленерго застосовуватимуть: з 08:00 до 13:00 – дві черги, в інші години доби – три черги відключень одночасно. Причина – високий рівень енергоспоживання через спеку.