Байден вирушив на саміт G7, присвячений допомозі Україні

Джерело: Reuters

12 червня президент США Джо Байден вирушив до Італії для зустрічі з лідерами Великої сімки, плануючи посилити тиск на Росію через повномасштабну війну проти України та на Китай – через його підтримку Москви.

Лідери G7 прибули на саміт, постаючи перед безліччю проблем, шукаючи розв’язання багатьох найнагальніших світових проблем.

Глави найрозвиненіших демократій світу обговорять низку викликів під час саміту 13-15 червня, включаючи війни РФ проти Україні та на Близькому Сході, торговий дисбаланс із Китаєм, Африку та загрози, які створює штучний інтелект.

11 червня речник Білого дому Джон Кірбі заявив журналістам, що Сполучені Штати Америки оголосять про нові санкції та експортний контроль проти Росії під час саміту G7 на півдні Італії, котрий розпочнеться 13 червня.

Також одне з джерел повідомило, що одним із пріоритетів для лідерів G7 є посилення підтримки України й роззброєння російської військової машини. За словами джерел Reuters, Вашингтон також готовий оголосити нові потужні санкції проти фінансових та інших установ, які є частиною “каналів технологій і товарів”, що постачають російську армію.

Ми продовжуватимемо збільшувати втрати російської військової машини, – наголосив речник Білого дому.

Джерела, знайомі з планами, повідомили, що Вашингтон має намір оголосити ширші санкції щодо продажу напівпровідникових мікросхем та інших товарів у Росію з метою націлювання на продавців у Китаї.

Водночас збільшення фінансування для України буде безумовним пріоритетом на зустрічі G7, позаяк офіційні особи США та Європи прагнуть знайти рішення напередодні президентських виборів у США та невизначеності, яку може спричинити їхній результат щодо майбутньої підтримки Києва з боку Сполучених Штатів.

Планується, що Байден знову зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, після чого відбудеться спільна пресконференція.

Читайте також: FT: США та Україна підпишуть двосторонню безпекову угоду напередодні Саміту миру

Зауважимо, 15 травня держсекретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з головою МЗС Дмитром Кулебою заявив, що Сполучені Штати продовжать запроваджувати санкції проти китайських компаній за підтримку російського ОПК.

1 травня Сполучені Штати Америки запровадили сотні нових санкцій проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну, спрямованих на унеможливлення обходу Москвою заходів Заходу, зокрема через Китай. Пакет санкцій спрямували на російську військово-промислову базу та її програми хімічного та біологічного озброєння, а також на фізичних і юридичних осіб у третіх країнах, які допомагають Москві купувати компоненти для виробництва зброї.

9 червня у своєму вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна готується до підписання угоди про гарантії безпеки зі Сполученими Штатами Америки.

У Києві спостерігається різке зменшення чисельності горобців, яке сталося через косіння трави і “гламуризацію” столичних парків.

Понад 3600 хімічних речовин, дозволених для контакту з харчовими продуктами в упаковці, кухонному посуді або харчовому обладнанні, виявили в організмі людини, про що свідчить нове дослідження.

Станом на 16:00 в суботу, 28 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 66 атак. Основні зусилля окупанти і далі прикладають на Покровському напрямку, де провели третину від усіх атак на території України. Окрім того, окупанти активно діють на Лиманському, Курахівському та Времівському напрямках.

Сьогодні, 28 вересня, у Козачій Лопані Харківської області російські війська дроном атакували цивільну автівку, внаслідок чого загинув суддя, а ще три жінки поранені.

Щонайменше шестеро людей загинули в результаті аварії чартерного вертольота на півночі Пакистану.