Влада Грузії, ймовірно, готується відновити дипломатичні відносини з Росією – ЗМІ

Джерело: mtavari

Опозиційні грузинські ЗМІ, посилаючись на свої джерела, повідомили, що влада Грузії готується відновити дипвідносини з Росією та поновити роботу посольства Грузії в Москві.

Зазначається, що уряд країни активно працює з Москвою щодо відкриття посольства. Джерело повідомляє, що вже триває відбір співробітників.

Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією 3 вересня 2008 року, після російсько-грузинської війни. Усі консульські та інші дипломатичні послуги надаються у швейцарських посольствах.

Своєю чергою, у партії “Грузинській мрії” заперечили інформацію. Раніше про жодне відновлення дипвідносин із РФ не мовилося, допоки не відбудеться повна деокупація грузинських територій.

26 травня прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе привітав співгромадян із Днем незалежності країни, зазначивши, що грузинська мрія — це “жити у сильній Грузії разом з абхазькими та осетинськими братами й сестрами”. Також він нагадав про прагнення країни стати членом ЄС.

Довідка. 2006 року Абхазія й Південна Осетія визнали “незалежність” одне одного. Їхню незалежність “визнали” маріонеткові утворення Придністровська молдавська республіка і Нагірно-Карабахська республіка.

Ситуація з міжнародним визнанням змінилася після війни в Південній Осетії в серпні 2008 року.

Після війни незалежність обох республік була визнана Росією. У відповідь парламент Грузії прийняв постанову “Про окупацію Російською Федерацією територій Грузії”.

У 2023 році заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ може анексувати окуповані раніше регіони Грузії, зокрема Південну Осетію та Абхазію. За словами Медведєва, ідея анексії все ще популярна в Абхазії та Південній Осетії, і вона “цілком може бути реалізована, якщо для цього будуть вагомі підстави”.

  • Володимир Путін хоче втягнути росіян у цивілізаційний конфлікт із Заходом, набагато масштабніший, ніж війна в Україні. Чи підуть росіяни за ним?
  • Повномасштабне вторгнення Росії в Україну розділило східну Європу. Деякі країни наблизились до Євросоюзу, тоді як інші, зокрема Грузія, обирають російський шлях до авторитаризму.
  • 14 травня парламент Грузії у третьому читанні затвердив закон про “іноагентів”. Попри протести десятків тисяч громадян, “за” закон проголосували 84 депутати, 30 опозиціонерів проголосували “проти”.
  • 21 травня Венеційська комісія Ради Європи опублікувала терміновий висновок щодо Закону про прозорість іноземного впливу, остаточно ухвалений парламентом Грузії у третьому читанні, закликавши грузинську владу скасувати його.
  • У зверненні до Жозепа Борреля, 31 депутат Європарламенту закликав зупинити статус кандидата на вступ в ЄС для Грузії через нещодавні події у країні.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

3 липня уряд Литви схвалив пропозицію Міністерства національної оборони про вихід з Конвенції, що забороняє використання касетних боєприпасів. Документ розгляне литовський Сейм.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.

Станом на сьогодні українські міста будують не більше 20% від заявленого президентом Володимиром Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей “до зими”.