«Захисницям не потрібні медійні посередники»: соцмережі збурила реклама спідньої з Кравець

Джерело: Букви

У столичному метрополітені з’явилася реклама бренду brabrabra з українською ведучою Оленою Кравець, котра “говорить від імені військовослужбовиці” про проблеми некомфортної спідньої білизни на фронті. Однак, користувачі соцмережі обурилися – як методом агенції, так і тим, що жінкам-військовослужбовицям не потрібні посередники у медіа.

Зокрема співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко не зрозуміла, навіщо Кравець говорить від імені військових. Наголосила, що країна має право чути справжні голоси військових героїв, а не лише зірок.

Чому країна не знає імен жінок-військових і знайомиться з їх прекрасними обличчями, тільки коли хтось загинув. Чому їх немає в марафоні, на бордах, ніде? – запитала депутатка. – Чому самі жінки-воїни не можуть розповісти про анатомічні особливості форми і амуніції, яка їм потрібна? Навіщо ці медійні посередники?

Геращенко також акцентувала, що право говорити “Я воюю” мають виключно ті, хто перебуває на фронті.

Трохи контексту

У січні Кравець стала обличчям бренду brabrabra, котрий спільно з ГО “Жіночий ветеранський рух” випустив білизну для військовослужбовиць. Ініціатива мала на меті забезпечити оборонниць “якісними комплектами та актуалізувати важливість теми комфортної білизни” на фронті.

Однак, рекламний банер, який випустили у межах ініціативи, збурив громадськість.

Були моменти, коли білизна не тримала, й при виконанні  обов’язків, просто випадали груди“, – цитата розміщена поруч зі світлиною телеведучої, котра “говорить від імені військовослужбовиці на псевдо “Піранька”.

Український журналіст, політичний діяч та військовослужбовець Віктор Трегубов поцікавився, “яка ж креативна агенція усе це створює?”. Він зауважив, що “креатив проходить всю цю людську багатоніжку і жирною плямою падає на білборди”.

Своєю чергою, виконавча продюсерка Громадського радіо Ана Море зауважила, що реклама викликала багато запитань: “Чому Кравець говорить за військову?”, “Чому не сама військова?” і, зрештою, “нахіба це реалізовувати так?”.

…колись ми з Назаром Східним перекладали текст американських слем-поетки й поета, там була цитата: “Проблема в тому, що коли ми говоримо одна за одну, кожна залишається без права на голос”, – пояснила вона.

Жінки-оборониці також не залишилися осторонь обговорення реклами. Зокрема, військовослужбовиця Аліна Сарнатська зауважила,  що “хотіла б ніколи не бачити цієї ганьби”.

Дехто наголосив, що агенція відверто грає на питанні війни, прикриваючись “патріотизмом”.

Інші побачили це як “стигматизацію жінок в армії”.

Чому ці ідіоти постійно говорять про жінок в армії як про безпорадних,бідненьких жертв,яким потрібна підтримка і захист якоїсь Лєни Кравець, – користувачі соцмереж назвали рекламний банер “првокацією”.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.

Згідно з новими польськими освітніми правилами, від 1 вересня українські учні, які знайшли прихисток у Польщі, зобовʼязані вчитись у польській школі.