Сейм Литви схвалив призов на військову службу після закінчення школи

Джерело: lrt

13 червня сейм Литви постановив, що до списку призову у країні включатимуть осіб віком від 17 років.

Згідно з ухваленими поправками, юнаки повинні проходити військову службу відразу після школи, а також медичне обстеження — з 17 років. Визнані придатними до військової служби мають її пройти, перш ніж отримають право вступити до вишу.

Юнаки у віці від 18 до 22 років призиватимуться на військову службу після закінчення школи.

Тоді як добровільно йти на службу в Збройні сили зможуть особи віком від 18 до 39 років.

Реформа також пропонує варіювати тривалість військової служби, пропонуючи варіанти три, шість або дев’ять місяців.

Реформа набуде чинності 2026 року.

За законопроєкт проголосували 85 депутатів литовського парламенту, проти – 3, утрималися 14.

Міністр оборони Лаурінас Кашчунас зауважив, що запропоновані зміни не є загальним призовом, додаючи, що вони лише дозволять більше молодих людей призвати на військову службу.

Уроки України наочно показують нам, що вся країна має бути готова боротися зі значно більшим противником, — наголосив депутат Паулюс Саударгас.

  • Литва та Естонія закликали НАТО розглянути усі варіанти у випадку можливого збройного протистояння з Росією, включаючи призов до армії та введення спеціального податку на оборону, а також різке збільшення військових витрат.
  • Данія оголосила про плани вперше поширити військовий призов на жінок і збільшити стандартний термін служби.
  • Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус прискорює відновлення обов’язкової військової служби в Німеччині.
  • Міністерство оборони Хорватії підтвердило, що найближчим часом виступить із пропозицією щодо обов’язкового базового військового вишколу, який проводитиметься після закінчення середньої школи. Навчання триватиме місяць, коли воно запрацює на практиці, поки що невідомо.
  • Норвезький уряд оголосив 2 квітня, що збільшить кількість призовників внаслідок модернізації інфраструктури та створення нових посад у Силах оборони.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.