США виділять Україні $1,5 млрд на відновлення енергетики та гуманітарну допомогу

Джерело: The Guardian

Сполучені Штати надають Україні $1,5 млрд доларів на відновлення енергетичних об’єктів та гуманітарну допомогу.

З такою заявою на Саміті миру у Швейцарії виступила віцепрезидентка США Камала Гарріс.

За її словами, з цієї суми $500 млн доларів – це нове фінансування на енергетичну допомогу,

Ці $1,5 мільярда включають $500 мільйонів у вигляді нового фінансування енергетичної допомоги та перенаправлення $324 мільйони з раніше оголошених коштів на аварійний ремонт енергетичної інфраструктури. Ще частина суми – на інші потреби України.

“Ці зусилля допоможуть Україні зреагувати на останні атаки Росії на енергетичну інфраструктуру, підтримають ремонт та відновлення, підвищать стійкість України до перебоїв в енергопостачанні та стануть підґрунтям для відновлення і розширення енергосистеми України”, – мовиться у заяві Гарріс.

Віцепрезидентка США також оголосила про надання понад $379 млн на гуманітарну допомогу від Держдепу та Агенства США з міжнародного розвитку для допомоги біженцям та іншим людям, які постраждали внаслідок війни.

Ці кошти будуть спрямовані на продовольчу допомогу, медичні послуги, відновлення житла, водопостачання тощо.

Згідно з даними НАТО та західних військових експертів, щодня у травні ЗСУ ліквідовували або завдавали поранень у середньому понад 1000 російським солдатам на полі бою в Україні.

Кирила Тимошенка, колишнього заступника голови Офісу президента та теперішнього радника міністра оборони, обшукують у справі “злитих” документів НАБУ. Про це повідомив сам посадовець.

У четвер, 27 червня, в Брюсселі Європейський Союз підписав з Україною угоду про гарантії безпеки.

Битва за Часів Яр на захід від Бахмуту триває вже кілька місяців. Одначе, після отримання підсилення у вигляді додаткового озброєння, ЗСУ, ймовірно, контратакували там російські війська та вибили ворога з мікрорайону “Канал”.

25 червня відбувся 53-й обмін військовополоненими. Україна повернула з російського полону ще 90 українських захисників, серед них зокрема оборонці “Азовсталі”, прикордонники, воїни Нацгвардії. Станом на сьогодні вдалося звільнити 3300 українських військовополонених.