Катар і Єгипет планують переговори з ХАМАС про припинення вогню в Газі, – Салліван

Джерело: Reuters

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив у суботу, 15 червня, що посередники від Катару та Єгипту найближчим часом планують залучити бойовиків ХАМАС, щоб перевірити, чи є спосіб досягти припинення вогню в Газі. 

Салліван поспілкувався з журналістами в кулуарах Глобального мирного саміту щодо України і його запитали про дипломатичні зусилля, спрямовані на те, щоб ХАМАС звільнив деяких заручників, утримуваних із 7 жовтня, в обмін на припинення вогню щонайменше на шість тижнів.

Салліван сказав, що він розмовляв з одним із головних співрозмовників, прем’єр-міністром Катару шейхом Мохаммедом бін Аль Тані, і що вони знову поговорять про Газу в неділю, поки обидва перебувають у Швейцарії на конференції щодо України.

ХАМАС привітав пропозицію про припинення вогню, але наполягає на тому, що будь-яка угода має забезпечити припинення війни, і Ізраїль все ще відхиляє цю вимогу.

“Ми очікуємо переговорів між посередниками та ХАМАСом. Подивимося, де ми зараз. Ми продовжуватимемо консультації з ізраїльтянами, а потім, сподіваюся, наступного тижня ми зможемо повідомити вам як, на нашу думку, йдуть справи, і що ми бачимо як наступний крок, щоб спробувати завершити це”, – сказав Салліван.

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

“Хезболла” опублікувала заяву, в якій підтвердила смерть свого лідера Хасана Насралли. Це поклало край його 32-річному перебуванню на посаді лідера угруповання.

Євросоюз рекомендує авіакомпаніям уникати повітряного простору Лівану та Ізраїля протягом найближчого місяця.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…