Прізвище учня впливає на оцінки в школі та виші – дослідження

Джерело: Newsweek

Дослідники з Мічиганського університету (США) виявили, що на оцінки учнів серед іншого впливає те, в якому порядку викладач перевіряє роботи навчальної групи. Як правило, це робиться за алфавітом.

Вчені проаналізували понад 31 мільйон записів про оцінки, які викладачі Мічиганського університету виставляли своїм студентам у період з 2014 по 2022 рік. Вибірка включала понад 850 тисяч робіт від 140 тисяч студентів, перевірених 21 тисячею викладачів.

Результати дослідження засвідчили, що студенти з прізвищами, що починаються на перші чотири літери алфавіту, отримували вищі оцінки, коли роботи перевірялися за алфавітом, а не у випадковому порядку. Різниця виявилася не значною – лише 0,3 бала за 100-бальною шкалою.

Тоді як студенти з прізвищами на останні літери алфавіту аналогічно отримували нижчі оцінки на 0,3 бала при перевірці робіт в алфавітному порядку.

“Це дає розрив 0,6 бала, який ніяк не пов’язаний безпосередньо з якістю самої роботи”, – зауважили експерти.

За словами фахівців, цей ефект може акумулюватися на рівні всього навчального курсу, що згодом впливає на перспективи працевлаштування студентів.

На думку авторів, така “дискримінація” за прізвищем є наслідком втоми викладача під кінець перевірки робіт. Щоб уникнути подібних перекосів в оцінюванні студентів, дослідники рекомендують запровадити таку систему перевірки робіт, де черговість завжди буде випадковою, а не за алфавітом.

Президент України Володимир Зеленський та кандидат у президенти США Дональд Трамп зустрілися у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку у Trump Tower.

26 вересня у Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, охоплює переважно…

Галина Глобчаста, староста сіл Макіївки та Греківки, у березні-квітні 2022 року опинилася в окупації. Через її патріотизм Галина стала мішенню для окупантів, які викрали, катували її в школі, де вона працювала. Зрештою їй з чоловіком вдалося втекти.

У Нью-Йорку хочуть зменшити народжуваність щурів, вводячи гризунам протизаплідні засоби.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 27 вересня, від початку доби на фронті відбулося понад 70 бойових зіткнень. Ситуація залишається складною та напруженою. Сьогодні найгарячіше на Курахівському та Покровському напрямках.