У Саудівській Аравії щонайменше 500 людей загинуло під час хаджу

Джерело: DW

Під час щорічного паломництва (хаджу) до Мекки у Саудівській Аравії загинули щонайменше 500 осіб. Їхня смерть настала внаслідок спеки й тисняви.

За повідомленнями журналістів, з посиланням на двох арабських дипломатів, серед загиблих 323 єгиптяни. Ще загиблими є понад 40 паломників із Йорданії та 35 – із Тунісу.

Основними причинами смертей стали тиснява, запалювання наметів та інші нещасні випадки, спричинені екстремальною спекою під час хаджу у країні протягом останніх 30 років. У кульмінаційний день хаджу, 17 червня, температура у Великій мечеті в Мецці досягла 51,8 градуса.

Довідка. Хадж – один з основних обов’язків мусульманина. Цей ритуал забезпечує йому прощення всіх гріхів і досягнення вічного блаженства в загробному житті. За ісламськими канонами, кожен мусульманин зобов’язаний хоча б раз у житті здійснити хадж. Після цього ритуалу отримує право на почесне звання “хаджі”.

Участь у паломництві вимагає спеціальних дозволів, навіть від громадян Саудівської Аравії. За дотриманням цього правила суворо стежать сили безпеки королівства, які контролюють всі в’їзди до Мекки.

Другий Західний окружний військовий суд у Москві заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років позбавлення волі.

АТ “Укрзалізниця” поінформувала, що, вивчивши відгуки та досвід залізниць-патнерів, залучили експертів UAnimals, юристів, колег з Мінінфраструктури та вже подали на затвердження зміни стосовно до правил перевезення тварин.

Українські прикордонники затримали трьох українців та одного росіянина на кордоні зі Словаччиною. В ДПСУ вважають, що чоловіки намагалися незаконно виїхати з України.

Американський уряд виділив 176 мільйонів доларів компанії Moderna на виготовлення вакцини проти пташиного грипу на тлі занепокоєння спалаху інфекції у корів у кількох штатах.

Журналіст та письменник, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Станіслав Асєєв отримав осколкове поранення на фронті.