«Росатом» будує більше як третину нових реакторів по всьому світу, маючи вплив в ЄС — FT

Джерело: Financial Times

Всупереч санкціям проти РФ, атомна корпорація “Росатом” залучена до будівництва понад третини нових реакторів у Китаї, Індії, Ірані та Єгипті. Росія залишається провідним експортером атомних електростанцій.

До 24 лютого 2022 року росіяни контролювали близько половини всіх міжнародних контрактів на:

  • будівництво атомних електростанцій;
  • постачання реакторів і палива;
  • виведення з експлуатації та поводження з відходами.

Ще 40% ринку контролювали такі країни, як Китай, Франція, Японія, Південна Корея та США. Нині РФ реалізує ядерні проєкти, які перевершують тривалі контракти на постачання газу.

Зокрема, близько десяти років триватиме будівництво однієї атомної електростанції, а термін експлуатації реактора – 60 років. Ще 10-20 років і значних коштів займає підготовка до демонтажу, включаючи видалення радіоактивних компонентів.

“Це дуже тривале зобов’язання для країни – мати російську присутність. Це не лише власне будівництво. Це ціла екосистема”, – каже Дар’я Долзікова, наукова співробітниця програми з ядерної політики Королівського інституту об’єднаних служб лондонського аналітичного центру з питань оборони і безпеки.

Наприклад, у Бангладеш (Індія) російська компанія будує атомну електростанцію вартістю 12 мільярдів доларів. За даними уряду країни, вона має потужність 2400 МВт. Вже цього року мають розпочати випробування, що, як очікується, стане розв’язанням проблеми дефіциту електроенергії.

У Туреччині ж Росія будує першу в країні атомну електростанцію потужністю 4800 МВт. Вона має почати виробляти електроенергію вже цього року.

Росатом активно працює на Глобальному Півдні. За останні два роки генеральний директор Олексій Ліхачов відвідував ці країни майже стільки ж разів, скільки за весь період з 2016 до 2022 року.

Компанія підписала майже 20 меморандумів про взаєморозуміння з країнами Африки та Латинської Америки, включаючи Зімбабве, Малі, Буркіна-Фасо і Бразилію. У Гані Росія розпочала підготовку заявки на будівництво першої в країні атомної електростанції.

Цього року Росія і Узбекистан підписали угоду про будівництво невеликого модульного реактора потужністю 330 МВт.

Також росіяни залучені до проєкту Угорська АЕС “Пакш” потужністю 2400 МВт, будівництво якої Росатом отримав без конкурсу у 2014 році. Угода не постраждала через вторгнення в Україну і планується до запуску на початку 2030-х років.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.