Румунія надасть Україні систему ППО Patriot

Джерело: сайт президента Румунії

В четвер, 20 червня, на засіданні Вищої ради оборони Румунії оголосили, що нададуть Україні систему протиповітряної оборони Patriot.

На зустрічі проаналізували стадію та перспективи війни Росії проти України і обговорили її наслідки для Румунії. Через постійні і масовані атаки Росії на цивільне населення та критичну інфраструктуру країна вирішила надати Україні додаткову систему ППО.

“Враховуючи значне погіршення безпекової ситуації в Україні внаслідок постійних і масованих нападів Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо на енергетичний сектор, а також регіональні наслідки цієї ситуації, в тому числі на безпеку Румунії, у тісній координації разом із союзниками члени Ради вирішили подарувати Україні систему Patriot”, – йдеться в повідомленні.

Зазначають, що передачу здійснюють за умови, що Румунія продовжить переговори з союзниками щодо отримання подібної або еквівалентної системи, яка “відповідає потребам забезпечення захисту національного повітряного простору, модернізації армії Румунії та для забезпечення оперативної сумісності з системою НАТО”.

“Позиція Румунії є і залишатиметься однозначною у її багатовимірній підтримці України разом із міжнародним товариством у її законному праві на самооборону від незаконної та неспровокованої агресії Росії”, – додали на засіданні.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що кількість жертв російського удару по будівлі поліції в Кривому Розі 27 вересня зросла до чотирьох.

Сьогодні вранці російські війська повторно вдарили по Сумах, коли на місці вже були поліцейські. Внаслідок атаки загинув полковник поліції Ігор Поладич, начальник сектору кадрового забезпечення Сумського районного управління поліції.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ КНР Ван Ї обговорив підтримку Китаєм оборонної промисловості Росії, зазначивши, що китайські розмови про мир в Україні не відповідають реальним діям. 

Протягом дня, 27 вересня, армія РФ здійснила 41 обстріл прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 95 вибухів. 

Китай і Бразилія в п’ятницю, 27 вересня, продовжили зусилля щодо свого плану припинення війни Росії в Україні, попри те, що Президент України Володимир Зеленський відхилив цю ініціативу як таку, що відповідає інтересам РФ.