Археологи знайшли понад 900 артефактів у затонулих кораблях у Південнокитайському морі

Джерело: CGTN

Археологи знайшли 928 артефактів з двох кораблів часів династії Мін (1368-1644), які затонули унаслідок аварії у Південнокитайському морі.

Частини затонулих кораблів на глибині 1500 метрів виявили у жовтні 2022 року поблизу північно-західного континентального схилу.

З 2023 по 2024 рік фахівці науково-дослідних інститутів спільно з місцевим музеєм досліджували вміст суден. Загалом з першого затонулого корабля було вилучено 890 предметів. зокрема порцелянові та глиняні вироби, а також мідні монети.

З другого судна вилучили 38 стародавніх артефактів, серед яких порцелянові та гончарні вироби, раковини-тюрбани та оленячі роги.

Ці знахідки є свідченням того, що за часів династії Мін активно розвивали подорожі Південнокитайським морем, а знайдені на суднах цінності є доказами торгового та культурного обміну на древньому морському Шовковому шляху, сказав Гуань Цян, заступник голови NCHA.

Він додав, що глибоководні археологічні дослідження, що об’єднують глибоководну науку та технологію Китаю, а також підводну археологію, вказують на те, що країна досягла високого світового рівня в глибоководній археології.

Місія вперше використовувала різні глибоководні технології та обладнання. Зокрема 3D-лазерні сканери та камери високої чіткості доповнили мозаїку панорамних зображень і 3D-лазерне сканування розподілених ділянок місць затонулих.

Культурні реліквії були витягнуті за допомогою гнучкого маніпулятора підводного апарату. Також було зібрано велику кількість зразків підводних відкладень, донної морської води та морських організмів.

У глибоководних археологічних дослідженнях використовували як пілотований, так і безпілотний підводний апарат.

Прикордонники Мукачівського загону зупинили сімнадцятьох чоловіків поблизу кордону з Угорщиною, які планували незаконно виїхати з України.

У Києві зафіксований випадок ботулізму, ймовірно, пов’язаний із вживанням в’яленої риби.

До кінця року планується будівництво 10 підземних шкіл у Запорізькій області. П’ять із них вже почали зводити.

Президент США Джо Байден може відмовитися від участі у виборах лише в тому випадку, якщо так вирішить невелике коло наближених до нього людей.

У суботу Талібан виключив будь-які обговорення “внутрішніх проблем” Афганістану (в тому числі прав жінок) з міжнародними посланцями на вирішальній зустрічі в Досі, Катар, організованій Організацією Об’єднаних Націй.