Трамп може припинити допомогу Україні, якщо Київ не почне перемовини з Москвою – Reuters

Джерело: Reuters

У випадку перемоги на виборах президента США Дональд Трамп може припинити надавати військову допомогу Україні, якщо Київ відмовиться від мирних перемовин з Москвою.

За повідомлення агентства, такий план припинення російсько-української війни Трампу – на випадок його повернення у Білий дім – передали два його основних радники. У ньому вказано, що Україна може сподіватись на продовження військової підтримки США лише якщо погодиться сісти за стіл перемовин з РФ.

Водночас план передбачає і попередження для Росії: якщо вона відмовиться від перемовин, то США посилять допомогу Україні, розповів генерал-лейтенант у відставці Кіт Келлог, який є одним з радників Трампа з питань нацбезпеки.

План, розроблений Келлогом та Фрелом Флейцем – обидва працювали керівниками апарату в Раді національної безпеки Трампа під час його президентства у 2017-2021 роках – передбачає, що під час мирних переговорів буде припинення вогню на основі переважаючих ліній бойових дій.

За словами Флейца, Трамп позитивно зреагував на їх план.

“Я не стверджую, що він погоджувався з цим або погоджувався з кожним його словом, але ми були раді отримати зворотній зв’язок”, — сказав він.

Водночас речник експрезидента США Стівен Ченг сказав, що офіційними можна вважати лише заяви, зроблені самим Трампом чи уповноваженими членами його кампанії.

Стратегія, викладена Келлогом і Флейцем, є найдетальнішим планом, розробленим соратниками Трампа, який не раз заявляв, що зможе швидко врегулювати війну в Україні, якщо переможе на виборах 5 листопада. Попри заяви, жодних конкретних кроків щодо завершення війни він не оголошував.

Ця пропозиція ознаменує різку зміну позиції США щодо війни та наштовхнеться на спротив з боку європейських союзників і всередині Республіканської партії Трампа.

Кремль і МЗС України не відповіли на прохання прокоментувати план.

Основні елементи плану були викладені в загальнодоступній дослідницькій статті, опубліковану “America First Policy Institute”, дружнім до Трампа аналітичним центром, де Келлог і Флейц займають керівні посади.

Келлог сказав, що буде дуже важливо швидко посадити Росію та Україну за стіл переговорів, якщо Трамп переможе на виборах.

“Ми говоримо українцям: “Ви повинні сісти за стіл переговорів, і якщо ви не підете за стіл переговорів, підтримка Сполучених Штатів вичерпається. І ми скажемо (президенту Росії Володимиру) Путіну: “Він повинен сісти за стіл переговорів, а якщо ви не підете за стіл, то ми дамо українцям все, що їм потрібно, щоб убити вас у полі””, — сказав він.

Окрім цього, у плані зазначається, що змусити РФ сісти за стіл перемовин можна обіцянкою відкласти приєднання України до НАТО на тривалий період.

Флейц сказав, що Україні не потрібно формально передавати територію Росії згідно з їхнім планом. Проте, за його словами, Україна навряд чи зможе відновити ефективний контроль над усією своєю територією найближчим часом.

“Наше занепокоєння полягає в тому, що це стало війною на виснаження, яка вб’є ціле покоління молодих людей”, – сказав він.

Тривалий мир в Україні потребує додаткових гарантій безпеки для України, заявили Келлог і Флейц. Флейц додав, що ключовим елементом цього, ймовірно, буде “озброєння України до зубів”.

Водночас кілька аналітиків стурбовані цим планом, який, на їх думку, дає перевагу саме Росії.

“Те, що Келлог описує, — це процес, спрямований на відмову України від усієї території, яку зараз окупує Росія”, — сказав Деніел Фрід, колишній помічник держсекретаря, який працював над політикою щодо Росії.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Міністерство юстиції США відкрило кримінальні звинувачення проти трьох іранських оперативників, підозрюваних у зламі президентської кампанії Дональда Трампа та поширенні викраденої інформації в ЗМІ.