Найближчі 6-8 тижнів ситуація з дефіцитом електроенергії буде складана — YASNO

Джерело: Генеральний директор компанії-постачальника електроенергії YASNO Сергій Коваленко в X (Twitter) 

Найближчі шість-вісім тижнів в Україні ситуація з електрикою не поліпшиться, а проблеми з дефіцитом будуть відчутні. Суттєві коливання впродовж одного дня відбуватимуться через залежність енергосистеми від сонячної та вітрової генерації.

Загалом внаслідок семи останніх російських атак на об’єкти енергетики Україна втратила близько 9 гігаватів генеруючих потужностей. Для порівняння це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців, або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

“У нас критично не вистачає внутрішньої генерації електроенергії через росіянців. Настільки критично, що навіть імпорт, який на максимумі, не вирішує цю проблему”, — писав Сергій Коваленко.

На сьогодні тривають ремонтні (профілактичні) роботи на атомних станціях. У зв’язку з цим не працюють деякі блоки. Раніше заявлялося, що відкласти ці профілактичні роботи неможливо.

Він нагадав, що нині декілька тижнів працює нова логіка розподілу між регіонами України.

“Графіки у Києві як були 6 груп та біла, сіра та чорні зони, так і залишились. Для планування життя треба виходити з того, що у сірих зонах світла не буде. Особливо коли час припадає на пікові години. Ми та ОСР будемо максимально швидко повідомляти про зміни. Але для планування – краще не розраховувати. У білій зоні світло повинно бути. Якщо нема, то треба заповнити електронну заявку на сайті мереж. Може аварія, може помилка, може відмова обладнання, може бути що завгодно. Колеги забирають та аналізують”, — написав Коваленко.

Згідно з першими результатами інструментально-лабораторних досліджень, які були проведені спеціалістами Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки, у ґрунтах на деокупованих територіях Миколаївщини виявили підвищений вміст важких металів (миш’яку, свинцю, міді, цинку) та залишків вибухових речовин. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані у день початку триденного саміту країн БРІКС.

Російське МЗС викликало посла Німеччини Олександра Ламбсдорфа, якому висловили протест через створення регіонального штабу морського командування НАТО у східнонімецькому місті Росток.

Очікується, що вже завтра перші північнокорейські війська прибудуть до Курської області на допомогу Росії, повідомив начальник Головного управління розвідки оборони України Кирило Буданов.

Ввечері 22 жовтня російські війська вдарили по Харкову. За попередньою інформацією, зафіксовані влучання у Холодногірському та Салтівському районах Харкова.