Щодня у світі гинуть майже 2000 дітей через вплив забрудненого повітря – вчені

Джерело: The Guardian

Згідно з дослідженням Інституту впливу на здоров’я, щодня майже 2000 дітей віком до п’яти років помирають через забруднення повітря.

У 2021 році забруднене повітря на вулиці та в приміщеннях стало причиною понад 8 мільйонів смертей дітей та дорослих.

Як зазначається, на сьогодні забруднення повітря вважається другою за масштабом впливу причиною смертей у світі, яка поступається лише високому артеріальному тиску, натомість випереджає тютюнопаління. Особливо страждають діти в бідних країнах, де рівень смертності через забруднення повітря у 100 разів вищий, ніж у розвинених.

За словами автора дослідження Паллаві Панта, діти, літні люди та люди в країнах з низьким та середнім рівнем доходів страждають найбільше.

Основною причиною смертей є дрібні частки в атмосфері, відомі як PM2.5. Ці частинки потрапляють у кров та впливають на внутрішні органи, можуть спричиняти захворювання легенів, серцеві хвороби, інсульти, діабет, деменцію та викидні.

“Бездіяльність має серйозні наслідки для майбутніх поколінь. Важливо, щоб уряди і бізнес взяли до уваги ці дані та вжили заходів для зменшення забруднення повітря”, – наголосила представниця ЮНІСЕФ Кітті ван дер Хейден.

Експерти зауважили, що кліматичні зміни також погіршують якість повітря. Посухи, лісові пожежі та пилові бурі вивільняють у повітря шкідливі частки, які довго залишаються в атмосфері.

Пів мільйона дитячих смертей у 2021 році були пов’язані із забрудненням повітря в приміщеннях через використання брудного палива: вугілля, нафти, газу, деревини – для приготування їжі. Перехід на чистіше паливо, як-от сонячні плити, може значно зменшити викиди шкідливих частинок та вуглекислого газу, йдеться в матеріалі.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.