Польща та країни Балтії закликають ЄС до посилення оборони вздовж кордону з РФ та РБ

Джерело: Reuters

Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз побудувати лінію оборони вздовж кордону блоку з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від можливих військових загроз та інших шкідливих дій з боку РФ.

У листі до голови ЄС лідери чотирьох країн, які мають спільні кордони з Росією та Білоруссю, заявили, що для проєкту захисту потрібна фінансова підтримка всіх членів блоку.

“Побудова системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією та Білоруссю вирішить гостру й нагальну потребу убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз”, — йдеться в листі, який обговорять на саміті в Брюсселі.

Гібридні загрози включають дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і сплеск мігрантів на кордоні.

“Масштаб і вартість цих спільних зусиль вимагають цілеспрямованих дій ЄС, щоб підтримати їх як політично, так і фінансово”, – йдеться в листі.

Деякі дипломати ЄС оцінили вартість будівництва такої оборонної лінії на землі вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з Росією та Білоруссю приблизно у 2,5 мільярда євро.

Європейські інвестиції в оборону та їх фінансування стануть однією з головних тем обговорення лідерів ЄС на саміті, який розпочнеться сьогодні, 27 червня.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.