Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж повернувся до Австралії

Джерело: The Guardian

Літак, що перевозив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, 26 червня приземлився в аеропорту столиці Австралії – місті Канберрі.

За даними видання, Ассанж повернувся на батьківщину о 19:30 за місцевим часом, де його зустріла дружина Стелла, а також шанувальники, які аплодували його прибуттю. Деякі з прихильників вигукували “ми любимо тебе, Джуліане” і “ласкаво просимо додому”.

Ассанж прибув до Австралії на борту приватного літака Bombardier разом зі своєю юридичною командою, послом у США Кевіном Раддом і верховним комісаром Великої Британії Стівеном Смітом.

Пізніше в середу ввечері відбулася пресконференція, на якій виступили дружина, а також адвокати Ассанжа Дженніфер Робінсон і Баррі Поллак. Дружина Ассанжа подякувала прихильникам, але попросила про приватність, поки її чоловік одужує.

“Джуліану потрібен час, щоб одужати. Щоб звикнути до свободи”, – зауважила вона.

На іншій пресконференції незабаром після приземлення Ассанжа прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезес казав, що він “радий бути першою людиною”, яка поговорила з Ассанжем “відразу після того, як колеса літака торкнулися землі”.

Сам засновник WikiLeaks поки що не коментував своє прибуття додому.

У своєму дописі в соцмережі X Стелла Ассанж попросила шанувальників допомогти покрити “величезний борг у 520 000 доларів США” перед австралійським урядом за чартерний рейс – Джуліану Ассанжу не дозволили летіти комерційними авіалініями до Сайпану і далі в Австралію.

Як розповіли у виданні, звільнення Ассанжа завершує юридичну сагу, яка тривала 14 років, з яких п’ять років журналіст провів у в’язниці суворого режиму і сім років – у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб не бути екстрадованим до США, де йому було пред’явлено 18 кримінальних звинувачень.

Якби його визнали винним, йому б загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 175 років.

1 липня збірна Португалії з футболу вийшла у чвертьфінал Євро-2024, обігравши команду Словенії у серії пенальті.

1 липня президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, висловивши вдячність зокрема за виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні, водночас акцентувавши на необхідності посилення української ППО.

Відповідно до документа, опублікованого 1 липня, Міжнародний союз електрозв’язку засудив низку інцидентів із втручанням Росії у супутникові системи європейських країн, закликавши припинити глушити GPS-звʼязок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22.00 1 липня. Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Від початку доби відбулося 161 бойове зіткнення.

У 2023 році народний депутат Микола Тищенко повідомляв про перевірки різних установ в межах роботи ТСК із вирубки лісів навіть після припинення її діяльності.