Китай гостро відреагував на зміст комюніке НАТО з саміту у Вільнюсі

Джерело:  Reuters

Пекін розкритикував текст спільного комюніке країн-членів НАТО з саміту у Вільнюсі, в якому йдеться, що Китайська Народна Республіка кидає виклик інтересам, безпеці та цінностям Північноатлантичному альянсу.

“Зловмисні гібридні та кібероперації КНР, а також його конфронтаційна риторика та дезінформація націлені на союзників і завдають шкоди безпеці Альянсу”, – йдеться в документі.

Згідно з комюніке, Китай вдається до застосування широкого спектру політичних, економічних та військових інструментів з метою збільшення своєї глобальної присутності та нарощення потужності, зберігаючи при цьому непрозорість своєї стратегії та намірів.

“Зміст комюніке, пов’язаний із Китаєм, ігнорує основні факти, спотворює позицію та політику Китаю та навмисно дискредитує КНР. Ми рішуче виступаємо проти і відкидаємо це”, – прокоментували у місії Китаю в Європі.

Водночас Китай виступив проти “просування НАТО на схід до Азіатсько-Тихоокеанського регіону” і попередив, що будь-які дії, які загрожують правам Пекіна, отримають рішучу відповідь.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.