Польща погрожує заарештувати платежі, призначені «Газпрому» – Reuters

Джерело:Reuters

Польський енергетичний концерн Orlen пригрозив арештом платежів, які надходять до “Газпрому” від компаній з Угорщини, Австрії та Словаччини. За даними журналістів Reuters, Orlen надіслав попередження місяць тому.

Orlen також вимагає відшкодування збитків, які виникли через припинення постачання російського газу. У 2022 році концерн відмовився оплачувати газ у рублях, оскільки контракт передбачав іншу валюту. Тоді “Газпром” припинив постачання палива.

Після попередження Orlen влада Угорщини видала указ, який юридично захистить платежі державної компанії. Такі самі заходи  вжито й у Словаччині.

Австрійська ж компанія OMV, яка також опинилась під загрозою блокування платежів, відмовилася коментувати арбітражні розгляди. Проте, вони надіслали повідомлення, в якому зазначили, що рішення іноземного суду на користь “великої європейської енергетичної компанії” може призвести до припинення постачання з “Газпрому”.

Під час першої з 2018 року офіційної зустрічі глав урядів Німеччини та Польщі Олафа Шольца та Дональда Туска, що відбулася у Варшаві, сторони акцентували на важливості розв’язання спільних питань оборони на тлі російської військової агресії.

Microsoft поінформувала понад десять державних установ й університетів Техасу про те, що фінансовані Росією хакери отримали доступ до електронного листування між ними та компанією.

На сході України лінія активного фронту збільшилась, однак на деяких напрямках зменшилася інтенсивність бойових дій.

В Угорщині сталася серія помилкових списань коштів громадян, у яких зареєстрована банківська карта в App Store.

Спікер Військово-Морських Сил ЗСУ, капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук повідомив, що на півдні окупанти втратили майже 60 плавзасобів.