В очікуванні F-16: РФ активно атакує авіабазу у Старокостянтинові – Reuters

Джерело: Reuters

Росія регулярно атакує українську авіабазу у Старокостянтинові на Хмельниччині, намагаючись завадити розгортанню винищувачів F-16.

Остання атака відбулась під ранок 27 червня. Через кілька годин після атаки вулиці міста повернулись до нормального стану. Однак ця атака стала черговим нагадуванням Україні про виклики перед отриманням американських винищувачів.

Очікується, що перші винищувачі Україна отримає вже цього місяця. Місце розташування F-16 тримають у таємниці. Однак після останньої атаки на Старокостянтинів, у РФ заявили, що атакуватимуть всі аеродроми де, на їх думку, Україна розмістить винищувачі.

Авіабазу на Хмельниччині ворог атакує чи не з перших днів повномасштабного вторгнення. Для атак застосовують як ракети – зокрема гіперзвукові – так і безпілотники.

У містечку, яке скорочено називають Старкон, проживає близько 30 000 осіб і вони вже навчились пристосовуватись до небезпеки.

“Коротко кажучи, тут “весело” жити”, – розповів місцевий посадовець та експерт з місцевої культури Василь Муляр.

У Повітряних силах України повідомили, що атаки на аеродром викликають “певні труднощі”, однак не завадять постачанню F-16 та їх використанню в бою.

Напередодні, 1 липня, у Росії повідомили, що нібито знищили п’ять українських винищувачів Су-27 на аеродромі у Миргороді на Полтавщині. В Україні натомість заперечили, назвавши твердження росіян “перебільшеним”.

Військові аналітики кажуть, що РФ, вірогідно, націлилась на авіабази – зокрема злітно-посадкові смуги та складські приміщення – аби завадити прибуттю та використанню американських винищувачів.

Експерт з Королівського інституту збройних сил Джастін Бронк вважає, що через нестачу ракет для ППО Україні доведеться постійно змінювати розташування винищувачів.

За його словами, якщо окупанти атакуватимуть одну локацію низкою ракет та БпЛА, наземна ППО не зможе надати повноцінного захисту.

В Україні триває 865-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 550 тисяч осіб.

Лікарі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні прооперували 6-річну дівчинку та дістали з її шлунка кілограм волосся.

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами у Ніжинському районі Чернігівської області.

В Одеській області лікарі врятували життя 11-місячному хлопчику, який упав у вигрібну яму і був ушпиталений у важкому стані.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, прагне переключити увагу Заходу на можливі мирні переговори щодо війни Росії проти України. Зокрема його зусилля спрямовані на підрив європейської підтримки України.