Президент Фінляндії заявив, що Китай може припинити війну «одним телефонним дзвінком»

Джерело: Bloomberg

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що залежність Росії від Китаю дійшла до того, що Пекін міг би припинити війну РФ в Україні лише “одним телефонним дзвінком”.

“Росія зараз дуже залежить від Китаю. Один телефонний дзвінок президента Сі Цзіньпіна вирішив би цю кризу. Якби він сказав: “Час починати мирні переговори”, Росія була б змушена це зробити. У них не було б іншого вибору”, – сказав він.

Стубб заявив, що Китай виграє від припинення “агресивної та колоніальної війни” Путіна в Україні.

У вівторок, 2 липня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запропонував Президенту України Володимиру Зеленському “подумати про припинення вогню” заради переговорів з РФ. 

Президент Фінляндії не погодився з такою думкою прем’єра.

“Зараз не може бути й мови про те, щоб наполягати на припиненні вогню, потрібні справжні мирні переговори. Єдине, що розуміє Росія, — це сила. І тому чим більше ми зараз зможемо допомогти Україні, тим швидше ми закінчимо війну”, — сказав Стубб. 

Він також закликав Європу посилити свою підтримку Україні та нарощувати свій власний оборонний потенціал. Стубб додав, що Україні потрібна як фінансова допомога, так і політична підтримка, зокрема прокладання шляху до членства в ЄС та НАТО.

За його словами, Європі потрібно перейти до “економіки воєнного часу”, об’єднуючи замовлення на боєприпаси та зброю, щоб дати своїй оборонній промисловості довгострокову перспективу. Окрім державного фінансування, Стубб закликав Європейський інвестиційний банк, де він раніше був віцепрезидентом, бути більш “оптимістичними” у фінансуванні військової промисловості.

Голлівудська акторка Джессіка Честейн зреагувала на масований ракетний обстріл України з боку РФ. Зокрема актриса зауважила, що відвідувала дитячу лікарню “Охматдит”, яку російські війська цілеспрямовано обстріляли 8 липня.

8 липня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді вперше з початку повномасштабно війни Росії проти України відвідує лідера Кремля Володимира Путіна. Зауважується, що серед тем, які планують обговорити на зустрічі — вторгнення Росії в Україну.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 8 липня. З початку доби відбулося 108 бойових зіткнень.

Станом на вечір 8 липня, внаслідок російської ракетної атаки на дитячу лікарню “Охматдит” у Києві відомо про двох загиблих та понад 50 постраждалих.

Ввечері 8 липня президент Володимир Зеленський повідомив про наслідки масованого ракетного обстрілу росіянами території України, опублікувавши відповідні кадри. Він нагадав, що “стурбованість” не зупиняє російський терор.