Кабмін затвердив низку реформ у шкільній освіті на 2024 рік: деталі

Джерело: пресслужба уряду

Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження “Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2024 рік”. Урядовці зазначають, що ініціатива спрямована на створення “безпечних, комфортних і здорових” умов навчання.

Відповідний акт розроблено виконанням розпорядження уряду від 24 лютого 2023 року № 174-р та затвердженої указом президента від 25 травня 2020 року № 195/2020.

Зазначається, що план заходів містить комплекс ініціатив, спрямованих на створення безпечних, комфортних і здорових умов навчання в закладах загальної середньої освіти.

Стратегічні цілі містять:

  • Впровадження здоров’язбережувальної складової освіти.
  • Розвиток фізичної культури та підвищення рухової активності.
  • Покращення системи здорового харчування та формування правильних харчових звичок.
  • Удосконалення медичного обслуговування учнів і працівників освітніх закладів.
  • Ефективне психологічне забезпечення освітнього процесу.
  • Підготовка працівників закладів освіти та підтримка їхнього здоров’я.
  • Забезпечення безпеки, доступності та інклюзивності освітнього середовища.
  • Міжсекторальна співпраця та залучення соціальних інституцій.

У межах реалізації плану передбачено низка конкретних заходів, таких як облаштування укриттів у навчальних закладах та придбання шкільних автобусів, що потребують фінансування з державного та місцевих бюджетів, – мовиться у повідомленні.

Зауважимо, реформи “Нова українська школа” у 2025 році почнеться пілотний проєкт переходу на 12-річне навчання. На 2024 рік заплановано відібрати школи, які стануть ліцеями та на базі яких відбуватиметься тестування. Реформа також передбачає зменшення кількості предметів, поінформував заступник міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

Зокрема з 10 по 12 клас кількість обовʼязкових предметів зменшуватиметься. Це зроблено, оскільки зараз у старших класах учні мають занадто велике навантаження, яке не впливає на якість освіти — діти вимушені займатись із репетиторами для підготовки до екзаменів.

Починаючи з 2027 року старші класи будуть з десятого по дванадцятий. До старшої школи додається 10 клас, в якому учні матимуть змогу надолужити освітні втрати та, можливо, змінити думку про предмети, які колись здавалися нецікавими. Саме тому в 10 класі найбільша кількість обовʼязкових для всіх навчальних предметів, але їхня кількість зменшуватиметься з кожним наступним класом. Учні зможуть ще раз утвердитися у виборі профілю або обрати інший, — зазначив Завгородній.

Вже до 1 вересня 2024 року сформують мережу закладів профільної середньої освіти. Нині в 4—6 класах навчаються 1,2 млн осіб. Саме ці діти у 2027—2030 роках будуть вчитися в ліцеях академічного спрямування та професійних коледжах. Але з огляду на поточну демографічну ситуацію, кількість учнів у профільній середній освіті буде скорочуватися, починаючи з 2030 року.

Раніше ми повідомляли, що Міністерство освіти і науки України підвищило прохідний бал для вступу в аспірантуру. У 2024 році вступникам необхідно буде набрати не менше 150 балів за кожен компонент єдиного вступного іспиту.

Також варто нагадати, як Управління освіти Дніпровської районної державної адміністрації в Києві оголосило тендер на закупівлю туалетного паперу на понад 1,5 мільйона гривень.

Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько 1 000 осіб евакуйовано після повеней і зсувів на півночі Італії, в регіоні Емілія-Романья.

Південь Німеччини “тероризують” середземноморські мурахи, які перегризають дроти електрокабелів та інтернету.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

Колишнього співробітника ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США), який накачував наркотиками й піддавав сексуальному насильству десятки жінок, засудили до 30 років ув’язнення.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.