НАТО прагне розробити «флагманський проєкт» з Південною Кореєю щодо України – Столтенберг

Джерело: Yonhap

На саміті у Вашингтоні НАТО планує зміцнити співпрацю з Південною Кореєю, зокрема щодо України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на майбутньому саміті НАТО розвиватиме співпрацю щодо України, кіберпростору, нових технологій та обговорить оборонну промисловість з Південною Кореєю.

“Флагманський проєкт частково стосується медичної освіти українських солдатів”, – сказав він.

Генсек  додав, що також у НАТО вивчають можливості розширення обміну розвідувальною інформацією з Південною Кореєю.

Столтенберг сказав, що запрошення лідерів Південної Кореї, Японії, Австралії та Нової Зеландії на саміт допоможе розширити партнерство НАТО з країнами Індо-Тихоокеанського регіону.

“Іран і Північна Корея підживлюють російську війну за допомогою безпілотників і снарядів. Китай підтримує російську військову економіку та постачає мікроелектроніку та інші товари подвійного призначення для російської війни.

Чим ближче ці авторитарні гравці зближуються, тим важливіше нам тісно співпрацювати з нашими друзями в Індо-Тихоокеанському регіоні”, – сказав генсек НАТО.

  • Вперше за шість років Південна Корея провела військові навчання зі стрільби на полігонах неподалік від кордону з Північною Кореєю. Їх припинили у 2018 році в межах угод про зменшення напруженості між країнами.
  • Північна Корея розкритикувала спільні військові навчання Південної Кореї, Японії та Сполучених Штатів, проведені цього місяця, заявивши, що такі маневри свідчать про переростання відносин між трьома країнами в “азійську версію НАТО”.
  • Нещодавно Південна Корея оголосила, що перегляне можливість надання зброї Україні на знак протесту проти договору про взаємну оборону, підписаного між північнокорейським лідером Кім Чен Ином і главою Росії Володимиром Путіним.
  • Північна Корея та Росія підписали договір, в якому погодилися надати негайну військову допомогу одна одній в разі вторгнення чи збройної агресії.

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може стати членом альянсу, навіть попри триваючу повномасштабну війну.

Члени банди з автоматами увірвалися в місто Понт-Сонде, вбивши щонайменше 70 осіб і змусивши понад 6000 людей тікати. Лідер банди “Гран Гріф” Лаксон Елан заявив, що це була помста за пасивність цивільних під час нападів поліції на його людей.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.