У популярних тампонах виявили токсичні метали, включаючи свинець та миш’як

Джерело: дослідження у журналі Environment International

Дослідження, проведене над 30 зразками тампонів 14 різних брендів, показало наявність 16 потенційно токсичних металів, включаючи свинець, миш’як та кадмій.

Ці токсичні елементи знайшли у великих концентраціях у виробах, що продаються у США, ЄС та Великій Британії. Щодо конкретних брендів не йшлося, а лише зазначено, що вони поширені на ринку споживачів.

Науковці особливо відзначили наявність миш’яку. Цей напівметалічний хімічний елемент є канцерогеном і може стати причиною оксидативного стресу у клітинах матки та яєчників через вагінальний контакт. Ще у тампонах виявили кадмій, який може спровокувати серцево-судинні захворювання та ниркову недостатність.

Дослідження припустило, що можливо цинку та кальцію додавали навмисно для покращення антибактеріальних властивостей та запобігання неприємному запаху. Науковці наголосили, що метали могли потрапити в тампони через сировину або воду, що використовується під час виробництва.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.