В ЄС не підтримують дії Орбана щодо участі в саміті Організації тюркських держав

Джерело: сайт ЄС

В Євросоюзі заявили, що участь прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у неформальному саміті Організації тюркських держав у Шуші відбулася за межами блоку. Його дії стосувалися виключно двосторонніх відносин між Угорщиною та цією організацією.

Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що Будапешт розпочав ротаційне головування в Раді ЄС з 1 липня. Воно триватиме до кінця поточного року.

За словами Борелля, головування в Раді ЄС не означає відображення позиції зовнішнього представництва ЄС. Оскільки таке представництво є обов’язком голови Європейської ради та високого представника із закордонних справ і політики безпеки.

“Угорщина не отримувала від Ради ЄС жодного мандату на просування відносин з Організацією тюркських держав”, – зазначив Боррель.

В ЄС відхрестилися від спроб Організації тюркських держав легітимізувати турецько-кіпрське сепаратистське утворення, так звану “Турецьку Республіку Північного Кіпру”, як спостерігача в організації. Рішення, яке ще чекає на ратифікацію членами Організації, викликає жаль і суперечить підтримці принципу територіальної цілісності та Статуту ООН.

ЄС неодноразово заявляв, що визнає лише Республіку Кіпр як суб’єкт міжнародного права згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН.

Організація тюркських держав, створена у 2009 році, об’єднує тюркомовні держави, а з 2018 року Угорщина є спостерігачем у цій організації.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.