Телескоп Hubble зробив знімок яскравої галактики в сузір’ї Лева

Джерело: ESA

Космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував яскраву галактику NGC 3810, що знаходиться за 50 млн світлових років від Землі, в сузір’ї Лева.

Як повідомляється, у 2022 році у NGC 3810 виникла наднова зірка типу Ia.

Фото: ESA

Подібний тип наднових зірок виникає внаслідок вибуху білого карлика. За словами вчених, вони  всі мають постійну яскравість, що дає змогу використовувати їх для вимірювання відстаней у космосі.

Для цього Hubble має зробити зображення наднових зірок типу Ia в ультрафіолетовому світлі, яке майже повністю блокується пилом, та в інфрачервоному, яке проходить крізь пил майже без впливу.

Цікаво, що телескоп може відстежувати обидві ці довжини хвилі світла дуже детально за допомогою одного прилада.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.