Цього року в Пакистані вбито рекордну кількість журналістів

Джерело: The Guardian

За перші шість місяців 2024 року в Пакистані було вбито семеро репортерів, що є рекордною річною кількістю вбитих журналістів в країні.

Останньою жертвою став колишній президент місцевого пресклубу в провінції Хайбер-Пахтунхва Халіл Джібран. Він загинув у червні, коли автомобіль, яким він керував, потрапив у засідку двох чоловіків. Вони витягли його з авто і вистрілили кілька разів.

Більшість смертей сталася в невеликих містах, де роль соціальних медіа в розширенні профілю професійних журналістів і наданні платформи для громадських журналістів відчувається найбільш гостро.

Аділь Джавад, який працює в організації з розслідувань вбивства журналістів, сказав, що напади відбувалися в контексті “широко поширеної безкарності” для злочинців.

Freedom Network, яка виступає за свободу преси, заявила, що 53 журналісти були вбиті через свою роботу в період з 2012 по 2022 рік, і що за той самий проміжок часу лише два випадки призвели до покарання винних.

Громадянська журналістика значно зросла в Пакистані за останні роки, що підживлюється розвитком соціальних медіа та стримуванням основної преси. Миряни взялися висвітлювати погіршення ситуації з правопорядком і корупцію.

Пакистан опустився на дві сходинки в цьогорічному Індексі свободи преси у світі, опублікованому Репортерами без кордонів, до 152 зі 180 країн. Індекс зазначив, що Пакистан є “однією з найнебезпечніших країн у світі для журналістів, де щороку відбувається три-чотири вбивства, які часто пов’язані з випадками корупції чи незаконної торгівлі та залишаються абсолютно безкарними”.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Міністерство охорони здоровʼя України створило механізми для проведення щеплення проти грипу в аптеках. Ініціатива спрямована на покращення доступу українців до цієї медичної послуги та дозволяє оперативно реагувати на епідемічні загрози.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.