Україна може використовувати ракети Storm Shadow для ударів по РФ – Стармер

Джерело: Bloomberg

Новообраний прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер повідомив, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для завдання ударів по військових цілях у Росії.

Під час поїздки на саміт НАТО у Вашингтоні на запитання кореспондента Bloomberg Стармер погодився, що Україна сама вирішує, як використовувати ракети Storm Shadow, надані Великою Британією. 

Ракети повинні “очевидно використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права, як і слід було очікувати”, додав прем’єр.

“Але Україна сама вирішує, як їх розгортати для цих оборонних цілей”, – сказав він. 

Його попередник Ріші Сунака прямо не говорив, що Україна може використовувати Storm Shadows для ударів всередині Росії, але вказав, що Україна сама вирішує, як їх розгорнути.

Говорячи про удар Росії по лікарні в Києві, Стармер сказав, що це був “абсолютно шокуючий, жахливий напад”, який створив “дуже важливий, хоча й трагічний фон для цього саміту”. 

“Моє послання президенту Путіну полягає в наступному: цей саміт НАТО слід розглядати як чітку та єдину рішучість союзників по НАТО та інших, які присутні там одночасно, підтримувати Україну та протистояти російській агресії”, — сказав він.

Довідка. Storm Shadow – франко-британська авіаційна ракета класу “повітря-земля” дальньої дії. Призначена для подолання систем ППО та знищення важливих стаціонарних і нерухомих цілей, зокрема бункерів. Ракета завдовжки 5,1 метра має польотну масу до 1300 кг, а маса її бойової частини – 450 кг. Заявлена дальність становить понад 250 км.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…