Готуються до вторгнення Китаю? Тайвань посилить цивільну оборону — FT

Джерело: Financial Times

Уряд Тайваню готує державні служби та інфраструктуру до роботи у воєнний час через агресивну позицію Китаю. Програма реформ передбачає збільшення чисельності сил цивільної оборони, створення запасів продовольства й енергоносіїв, посилення екстреної медичної допомоги та зміцнення інфраструктури зв’язку.

Ці плани сьогодні подадуть на затвердження президенту Лаю Цінде. Він визначив зміцнення цивільної оборони пріоритетом після того, як у травні очолив країну.

“Якщо на Тайвані розпочнеться війна, нашим військовим доведеться воювати. Але ми хочемо, щоб суспільство могло вижити і функціонувати настільки повноцінно, наскільки це можливо”, – сказав високопосадовець адміністрації президента.

Китай вважає Тайвань своєю територією і погрожує підкорити його силою. Китайський лідер Сі Цзіньпін посилив політичний, економічний та військовий тиск на Тайвань.

Плани цивільної оборони Тайваню базуються на роботі попередниці Лая, Цай Інвень. Після російського вторгнення в Україну у 2022 році її уряд відновив однорічний призов і почав оцінювати стійкість країни. Однак експерти попереджають, що Тайвань все ще не готовий до війни.

Пропозиції уряду країни включають використання шкільних приміщень як укриттів, збільшення запасів продуктів і буріння свердловин для водопостачання. Вивчають впровадження системи продовольчого раціонування, зокрема через цілодобові магазини. Лікарні мають бути готовими до великої кількості постраждалих. Також планують створити резервну інфраструктуру на випадок пошкодження підводних кабелів, які відіграють головну роль у комунікаціях Тайваню.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.