Байден представить Ukraine Compact: договір об’єднає підписантів безпекових угод

Джерело: interfax- Україна

У четвер, 11 липня, президент США Джозеф Байден представить новий Договір щодо України (Ukraine Compact), котрий об’єднає понад 20 країн-підписантів двосторонніх безпекових угод, заявив радник із питань національної безпеки президента США Джейкоб Салліван.

За кілька годин ми знову увійдемо в історію. Байден збере понад 20 світових лідерів, котрі також підписали свої двосторонні безпекові угоди, щоб запустити Ukraine Compact. Цей договір об’єднує всі ці країни і ясно дає зрозуміти, що ми і далі підтримуватимемо Україну в цій боротьбі, а також допоможемо нарощувати її сили, щоб вона могла надійно стримувати й захищатися від майбутньої агресії, – повідомив Салліван на NATO Public Forum у Вашингтоні, де відбувається саміт НАТО.

Загалом наша держава уклала вже 22 двосторонні безпекові угоди на виконання Спільної декларації G7, яку ухвалили у Вільнюсі 12 липня 2023 року: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею та Люксембургом.

Читайте також: Гарантії безпеки: про що саме Україна підписує угоди з союзниками

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті збереження вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Лідери G7 зазначили, що інші країни, які бажають зробити свій внесок у ці зусилля, спрямовані на забезпечення вільної, сильної, незалежної та суверенної України, можуть приєднатися до цієї Спільної декларації в будь-який час.

Відтоді декларацію про намір підписали понад 30 країн.

Загалом Україна уклала вже двадцять двосторонніх безпекових угод. Україна підписала двосторонні безпекові угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією та Литвою.

Ми повідомляли, що 27 червня, в Брюсселі Європейський Союз підписав з Україною угоду про гарантії безпеки.

У січні Велика Британія стала першою країною, яка підписала з Україною безпекову угоду терміном на десять років, до цього часу Київ сподівається увійти в НАТО.

  • 8 липня Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали у Варшаві угоду про гарантії безпеки.
  • 13 червня президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський підписали 10-річну двосторонню угоду про гарантії, спрямовану на зміцнення оборони України від російських загарбників.
  • 27 червня у Брюсселі президент Володимир Зеленський підписав угоди про гарантії безпеки з главою Литви Гітанасом Науседою та прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас.
  • Україна і Чехія планують укласти безпекову угоду 18 липня, заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.