Мін’юст планує конфіскувати активи російського мільярдера Усманова

Джерело: пресслужба Мін’юст

Мін’юст має намір конфіскувати активи співвласників російської групи USM, які знаходяться на території України. Зокрема мовиться про мільярдера РФ Усманова.

Міністерством юстиції подано до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України “Про санкції” до Усманова Алішера Бурхановича, Скоч Андрія Володимировича, Скоч Володимира Миколайовича, Скоч Варвари Андріївни, Стрешинського Володимира Яновича, – поінформували у повідомленні відомства.

Алішер Усманов – російський бізнесмен, у рейтингу російських мільярдерів він посідає восьме місце зі статками у розмірі 14,4 млрд доларів. Усманову належить медіаресурс “Коммерсант”, який займає прокремлівську позицію та здійснює ідеологічну підтримку дій держави-агресора.

Також він є засновником Групи USM та спільно з іншими співвласниками здійснюють вирішальний вплив на діяльність групи та дочірніх компаній, які здійснюють свою діяльність у стратегічних для економіки РФ галузях — в металургії та гірничодобуванні, телекомунікаційному секторі та сфері цифрових технологій, зокрема “Металоінвест”, “Мегафон”.

У відомстві акцентували, що через Групу USM здійснюється значне сприяння РФ у веденні війни, яке відбувається шляхом сплати податків та зборів до державного бюджету РФ, також у матеріально-технічному забезпеченні, шляхом постачання телекомунікаційних послуг правоохоронним органам та військовим підрозділам збройних сил РФ.

Варто нагадати, 18 квітня колегія суддів Вищого антикорупційного суду частково задовольнила адміністративний позов Міністерства юстиції України до колишнього президента АТ “Мотор Січ” і директора представництва товариства в м. Москва, російського підприємця та застосувала до них санкцію, передбачену пунктом 1-1 ч.1 ст. 4 Закону України “Про санкції”.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.