The Economist: Європейський союз готується до торгової війни із Китаєм

Джерело: The Economist

Європейський союз готується до вагомої торговельної сутички з Китаєм. Якщо Пекін не виконає вимоги ЄС щодо надання даних про ринок медичних приладів, китайські компанії можуть втратити доступ до участі в державних тендерах у Європі.

5 липня Європейська комісія почала застосовувати попередні в’їзні мита до електромобілів з Китаю. До цього вони становили 10%. Логіка Комісії щодо застосування додаткових мит на імпорт автомобілів полягає в тому, що китайські виробники мають несправедливу перевагу через сприяння в КНР.

“Однак, цей крок ілюструє те, по якому тонкому краю ходять європейські чиновники. Вони хочуть підтримувати заснований на правилах порядок, від якого європейський континент отримує величезну користь, водночас гарантуючи, що їх не залякуватимуть більш протекціоністські суперники”, – пише The Economist.

Це рішення є суперечливим. Німецькі автовиробники, побоюючись реакції Китаю, виступають проти цього кроку. Олаф Шольц, канцлер Німеччини, хоче, щоб взаємні мита на автомобілі були на рівні китайських – 15%.

Можливі подальші конфлікти, під час яких ЄС застосує нові види торгової “зброї”. Однією з них є “інструмент міжнародних закупівель”, який використовується під час дослідження китайського ринку медичних виробів. Якщо переговори про доступ європейських компаній на цей ринок зазнають невдачі, ЄС може відповісти тим, що понизить китайських учасників тендерів на закупівлю.

Наступною, з ким можуть виникнути суперечки у ЄС, можуть стати США. Коли Дональд Трамп запровадив мито на алюміній і сталь у 2018 році, ЄС об’єднав зусилля з іншими країнами та ввів податок у відповідь на такі товари, як мотоцикли та віскі. Якщо він буде переобраний у листопаді, то може запровадити 10% мита на весь імпорт, як і обіцяв.

  • Європейська комісія готується запровадити ввізне мито на дешеві товари з китайських онлайн-магазинів, включаючи AliExpress. ЄК хоче зупинити наплив до ЄС товарів із Китаю, які не відповідають стандартам.
  • Російський гірничодобувний гігант “Норнікель”, один із найбільших у світі виробників нікелю, міді та металів платинової групи, через санкції веде переговори з китайською China Copper про створення спільного підприємства і перенесення своєї бази виплавки міді до Китаю.

20 вересня відзначають Міжнародний день студентського спорту та Всесвітній день рису. За церковним календарем сьогодні – великомученика Євстратія та інших.

За даними синоптиків у п’ятницю, 20 вересня, в Україні сухо та сонячно.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.