Небезпечна медуза в Чорному морі: хто такі коренероти і чим загрожують відпочивальникам

Джерело: Букви

Коренерот – найнебезпечніша медуза Чорного моря, може досягати діаметра понад 60 сантиметрів. Її синюватий або фіолетовий купол з яскравою окантовкою виглядає ефектно, але справжню небезпеку становлять її щупальця.

Ця медуза має радіальну симетрію та м’ясистий купол, з-під якого звисає пучок товстих розгалужених “щупалець”. Насправді ж це видозмінений рот медузи, яким вона харчується.

Відпочивальники ризикують, торкаючись цих щупалець, адже контакт із ними викликає відчуття сильного печіння.

Фото: “Укрінформ” / Фото з 2019 року

Великий коренерот може залишити на тілі запалений слід розміром з тарілку, що супроводжується почервонінням, набряком та болем, які тривають кілька годин.

Коренерот – отруйний, але ступінь його токсичності порівнюється з небезпекою кропиви. Щупальця медузи покриті клітинами, які служать для захисту та паралізації здобичі, що й спричиняє опіки у людей. Щоб полегшити неприємні відчуття, слід промити ушкоджене місце морською водою та обробити засобом від укусів комах.

Фото: “Укрінформ” / Фото з 2019 року

У разі алергічної реакції рекомендується прийняти антигістамінні препарати. Якщо запалення та біль посилюються, необхідно звернутися до лікаря.

Попри небезпеку, коренерот не є смертельно небезпечним. Його харчування складається з планктону та мальків риб, а сама медуза цього виду у Чорному морі не має природних ворогів.

Фото: “Укрінформ” / Фото з 2019 року

Росіяни досягли значних тактичних успіхів на Покровському напрямку, зокрема ворог просунувся по кількох вулицях у місті Селидове.

У 1941 році впродовж двох днів, 29-30 вересня, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення.

29 вересня відзначається Всесвітній день серця, Міжнародний день глухих, Всесвітній день мігрантів і біженців; в Україні – День пам’яті трагедії в Бабиному Яру. За церковним календарем – день пам’яті святого преподобного Киріяка самітника.

За даними синоптиків, у неділю, 29 вересня, в низці областей України пройдуть помірні дощі, подекуди – пориви вітру до 15-20 м/c.

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.