Зеленського закликали ветувати закон про скасування переходу на літній час — звернення

Джерело: “Новинарня

Академія наук вищої школи України звернулася до президента Володимира Зеленського з закликом ветувати закон, який скасовує перехід на літній час. Всеукраїнська громадська наукова організація наголосила, що на сьогодні немає авторитетних, визнаних світовою науковою спільнотою досліджень, що переведення годинників має негативний вплив на фізіологічний і психологічний стан людини.

Академія наук вищої школи України, що була заснована у 1992 році, об’єднує понад 450 провідних учених, докторів наук і професорів. Фахівці працюють в усіх наукових центрах держави і представляють всі галузі знань.

У пояснювальній записці до законопроєкту нардепи вказали, що: “Такий “сезонний часовий стрибок” призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб“.

Вперше літній час на території УНР встановили з 14 квітня по 14 вересня 1919 року, аби повніше використовувати для потреб людини світловий час у літні місяці.

“На сьогодні, попри запровадження енергоощадних ламп, питання зменшення енергетичних витрат на освітлення залишається актуальним, що зафіксовано, зокрема, й рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН”, – наголосили вчені. “Тому провідні держави світу надалі практикують переведення годинникових стрілок на годину в літні місяці. Так роблять у майже всіх штатах США, провінціях Канади, Великій Британії і всіх без винятку державах ЄС (попри те, що в ЄС від 2021 року питання запровадження літнього часу є вже компетенцією не Брюсселю, а національних урядів). Натомість відмовилися від використання літнього часу такі недемократичні держави, як Росія, Білорусь і Китай”.

Вчені наголосили, що Верховна Рада своїм рішенням відійшла від практики обчислення часу, загальноприйнятої для країн ЄС та інших держав. За їхніми словами, нардепи схилилися до рішення, яке використовують тоталітарні країни світу, що “важко пояснити з точки зору будь-якої політичної логіки” і “з точки зору астрономії”.

Через цей законопроєкт наприкінці червня в Києві відтепер світатиме вже о 3-й ранку, а сутенітиме о 20-й вечора (зараз – о 4-й і о 21-й відповідно). Це суттєво збільшить витрати установ і людей на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени. До того ж, в умовах постійних відключень електроенергії ефект буде ще більш відчутним.

“Натомість у ранкові години сонячне світло буде витрачатися марно. Тож наступний крок, до якого змушена буде вдатися влада в умовах дії законопроєкту №4201 – це запровадити гнучкий графік початку робочого дня в різних регіонах держави, що цілком нівелює ефект часової “стабільності”, який повинен забезпечити законопроєкт №4201″, – додали вчені.

Загалом вони наголосили, що законопроєкт №4201 було ухвалено за суто формальними експертними висновками міністерств. Водночас нардепи не залучили глибокі фахові експертні висновки наукової спільноти, зокрема профільних установ НАН України, НАМН України, провідних університетів тощо.

Ще у 2021 році АН вищої школи України надіслала до Верховної Ради свій негативний експертний висновок.

“Тому АН вищої школи України закликає Вас, вельмишановний Володимире Олександровичу, накласти вето на суто популістський, шкідливий для економіки і антиєвропейський за суттю законопроєкт №4201, а також доручити уряду утворити робочу групу з фахівців-науковців для опрацювання пропозицій щодо вдосконалення системи обчислення часу в Україні”, – додав президент АН вищої школи України, доктор фізико-математичних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Олександр Наконечний.

24 жовтня Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду дійшла висновку, що Монголія не співпрацювала під час арешту і видачі Володимира Путіна всупереч положенням Римського статуту, чим завадила діяльності Суду.

Американська співачка Тейлор Свіфт 7 жовтня зʼявилась на матчі Chiefs Game з штучним ластовинням на обличчі, спричинивши стрибок продажів блискіток на 2500%.

Прокуратура міста Ґлівіце направила до суду обвинувальний акт проти фермера Пьотра Г. і його дочки Агати Г., які під час протесту фермерів у лютому в місті Ґожице (Сілезія) вивісили на тракторі прапор СРСР і банер, адресований Володимиру Путіну.

Лідер РФ Володимир Путін не пам’ятає розмов з експрезидентом США Дональдом Трампом, під час яких нині кандидат від Республіканської партії нібито погрожував завдати удар по Москві у відповідь на вторгнення в Україну.

23-річний журналіст з міста Кумасі у Гані Абдул Хакім Аваль побив світовий рекорд з найдовшого обіймання дерева.