У пам’ять про сина: батьки загиблого воїна передали Залужному військовий шеврон 

Джерело: Валерій Залужний/Facebook

17 липня колишній Головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії, Валерій Залужний опублікував лист від батьків загиблого українського воїна Дмитра Церахто, котрі передали генералу шеврон свого сина.

Тетяна та Валерій Церахто закликали прийняли шеврон у пам’ять про військовослужбовця, головного сержанта взводу Дмитра Церахто з 3-ї окремої штурмової бригади.

Дмитро дуже вірив у нашу перемогу і дуже Вас поважав – написали вони.

Залужний опублікував лист та світлину українського героя.

Тетяна і Валерій . Він дійшов до мене. Він у мене…  Памʼятаймо всіх … – написав колишній Головнокомандувач ЗСУ.

Військовослужбовець Дмитро Церахто на псевдо “Грек” загинув у бою на Донеччині.

Дмитро був надазовським греком родом із Сартани, Донецької області.

На початку повномасштабного вторгнення український захисник вступив до лав тероборони Києва. Згодом перевівся до 3-ї ошбр.

Під час служби боєць взяв участь у звільненні півдня України, після деокупації виконував бойові завдання на Запорізькому напрямку. На початку 2023 року його направили до Бахмута.

Під час ворожого штурму позицій сусіднього підрозділу Дмитро Церахто разом із двома побратимами вирушив на допомогу. Оборонці не лише втримали наступ ворога, а й почали контратакувати. У результаті знищили щонайменше 13 росіян, написала Федерація грецьких товариств України.

Однак, під час стрілецького бою одна з куль завдала Дмитрові смертельного поранення в шию, ушкодивши артерію.

Український захисник отримав звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно 6 грудня 2023 року.

Протягом дня, 13 вересня, армія РФ здійснила 84 обстріли прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 177 вибухів. 

Головна енергетична компанія Відня Wien Energie заявила в п’ятницю, 13 вересня, що припинить використання російського природного газу у 2025 році, оскільки Австрія посилює зусилля щодо скорочення своєї залежності від поставок з Росії.

В Повітряних Силах ЗСУ повідомили, що ворог утримує в акваторії Чорного моря в готовності чотири носії крилатих ракет “Калібр”.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 13 вересня, від початку доби на фронті відбулося 115 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Лиманському та Покровському напрямках.

Цього літа на білбордах по всій Італії з’явилися сотні проросійських плакатів із гаслом: “Росія нам не ворог” і зображенням рукостискання в кольорах італійського та російського прапорів.