У США ув’язнили росіянина, який перевозив до РФ мікроелектроніку подвійного призначення

Джерело: пресслужба Офісу прокурора США

Росіянин Максим Марченко засуджений до трьох років ув’язнення у США. Він незаконно придбав велику кількість мікроелектроніки подвійного призначення військового класу, виробленої у Штатах, для російських організацій.

Прокуратура зазначила, що Марченко брав участь у міжнародній мережі постачання, яка після вторгнення Росії в Україну закуповувала OLED-мікродисплеї для військових потреб Росії.

Росіянин проживає в Гонконзі. Він керував кількома підставними компаніями та незаконною мережею постачання в Росію та інші країни.

Він та його співучасники купували в американських дистриб’юторів військові мікросхеми, зокрема OLED-мікродисплеї. Для цього Марченко використовував підставні компанії та обманні методи, приховуючи кінцеве призначення товарів від американської влади.

Ці технології використовуються у військових цілях, таких як приціли для гвинтівок і прилади нічного бачення. Марченко та його співучасники стверджували, що вантажі призначені для медичних досліджень у Китаї та інших країнах, але насправді товари відправлялися до Росії.

Мікроелектроніку нелегально переправляли через компанії в Гонконзі та інших країнах, організовуючи доставку в Росію та використовуючи підставні компанії для приховування платежів. З травня 2022 року до серпня 2023 року підставні компанії Марченка переказали до США понад 1,6 мільйона доларів для підтримки цієї мережі контрабанди.

У Центрі національного спротиву повідомили, що президент РФ Володимир Путін видав указ, котрий передбачає “соціальні гарантії” тим росіянам, які переїдуть на тимчасово окуповані території України. 

У ніч на 23 вересня російські війська атакували  Запоріжжя. Згідно з інформацією голови Запорізької ОВА Івана Федорова, поранення дістали п’ятеро осіб.

Над Балтійським морем 20 і 21 вересня виявили шість російських винищувачів без увімкнених транспондерів. Латвія підняла в небо літаки Eurofighter для їхнього супроводу.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 22 вересня. З початку доби відбулося 121 бойове зіткнення, противник завдав один ракетний (2 ракети), 52 авіаційних удари (зокрема, задіяв 71 КАБ) та 625 ударів дронами-камікадзе, здійснив більше ніж 3900 обстрілів позицій наших військ.

Глава Міноборони Рустем Умєров повідомив, що станом на сьогодні Україна у змозі закупити понад мільйон дронів, тоді як власні спроможності виробництва оцінюються в декілька мільйонів.