Російський суд визнав Гершковича винним у шпигунстві та засудив до 16 років колонії

Джерело: Reuters

У п’ятницю, 19 липня, російський суд визнав американського репортера видання The Wall Street Journal Евана Гершковича винним у шпигунстві та засудив його до 16 років колонії суворого режиму.

32-річний Гершкович заперечує всі звинувачення у свій бік. Він став першим американським журналістом, якого РФ звинувачує у шпигунстві, з часів холодної війни.

Президент США Джо Байден заявив, що Гершкович не вчиняв жодного злочину і був незаконно затриманий.

“Ми наполегливо наполягаємо на звільненні Евана і продовжуватимемо це робити. Журналістика — це не злочин”, — сказав Байден у заяві. 

Суддя Андрій Мінєєв сказав, що майже 16 місяців, які Гершкович вже відсидів з моменту свого арешту, будуть зараховані до 16-річного ув’язнення.

Мінєєв також наказав знищити мобільний телефон і паперовий блокнот репортера. Захист має 15 днів на апеляцію.

“Цей ганебний, фіктивний вирок був винесений після того, як Еван провів 478 днів у в’язниці, неправомірно затриманий, далеко від своєї сім’ї та друзів, позбавлений можливості робити репортажі, і все це за те, що він виконував свою роботу журналіста. Ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб наполягати на звільненні Евана та підтримувати його родину. Журналістика — це не злочин, і ми не заспокоїмося, поки його не звільнять. Цьому потрібно покласти край”, – йдеться в заяві The Wall Street Journal.

Друг Гершковича, репортер Пьотр Зауер з британської газети Guardian, написав на X: 

“Росія щойно засудила невинного чоловіка до 16 років ув’язнення суворого режиму. У мене немає слів, щоб описати цей фарс. Давайте витягнемо Евана звідти”.

ДОВІДКА: Американський журналіст Еван Гершкович писав репортажі з Росії для Wall Street Journal. У березні 2023 року його затримала Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії за звинуваченнями у шпигунстві. Випадок став перший з часів Холодної війни, коли журналіста США заарештували за таким звинуваченням.

Гершкович заперечує всі звинувачення. У квітні він просив суд перевести його з-під варти під домашній арешт, а не в СІЗО, але судді відхилили клопотання про його звільнення під заставу.

У США вважають, що його затримали неправомірно, і закликали негайно звільнити Гершковича. Палата представників Конгресу США 20 червня одностайно проголосувала за резолюцію, яка закликає Росію звільнити журналіста.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.