Прокуратура ще у 2021 році намагалася зупинити роботу канатного атракціону через Дніпро

Джерело: Офіс Генпрокурора

В Офіс генпрокурора повідомили про початок розслідування за фактом трагедії на атракціоні у Києві, роботу якого прокуратура вимагала зупинити ще у 2021 році.

Нині розпочато кримінальне провадження за фактом обриву атракціону “Канатна переправа через р. Дніпро від Арки Дружби народів до Труханового острова” в момент перебування на ньому людини. Розслідування проводиться за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою та службової недбалості, що спричинила смерть людини.

В Офісі генпрокурора акцентували, що Київська міська прокуратура ще у 2021 році намагалася зупинити роботу цього атракціону. Так, прокурори звернулись до Господарського суду Києва з позовом, в якому просили визнати незаконним та скасувати розпорядження Виконавчого органу Київської міської ради від 11 січня 2021 року, яким переможцем інвестиційного конкурсу визнали компанію без досвіду з реалізації подібних проєктів та досвіду експлуатації атракціонів подібного типу, враховуючи їх потенційну небезпеку для життя та здоровʼя.

Тоді ж відповідачами у справі були Виконавчий орган Київської міськради, КП ПЛЕСО та ТОВ-переможець конкурсу.

Проте, рішенням Господарського суду м.Києва від 2 грудня 2021 року, залишеним в силі постановою Північного апеляційного господарського суду від 16 червня 2022 року та Верховного Суду від 14 вересня 2022 року, у задоволенні позову відмовили.

Суди та відповідачі в особі столичних посадовців не погодились з позицією прокуратури про те, що канатна дорога через Дніпро належить до атракціонів підвищеної небезпеки, – додали у повідомленні.

21 липня о 13:42 надійшло повідомлення рятувальним службам столиці про те, що на річці Дніпро, біля Пішохідного мосту, обірвалася канатна дорога – людина впала у воду. Згодом стало відомо, що під час обриву тросу на атракціоні знаходився хлопець, віком орієнтовно до 30 років.

У КМДА вже заявили, що розраховують на справедливе та чесне розслідування трагічного випадку на атракціоні-канатній переправі через Дніпро.

Трагедія не повинна ставати черговим предметом публічних маніпуляцій з боку правоохоронців, як про це вже свідчать публічні заяви органів прокуратури, – зреагували у КМДА на заяву Офісу генпрокурора.

Зазначається, що Київська міська прокуратура у 2021 році через суд не намагалася скасувати роботу самого атракціону, лише оскаржувала результати інвестиційного конкурсу стосовно компанії-переможця та відповідне розпорядження КМДА від 11.01.2021 року.

Пояснюється, що сам атракціон на той момент ще не існував як такий. Рішенням Господарського суду м. Києва від 02.12.2021, залишеним в силі постановою Північного апеляційного господарського суду від 16.06.2022 та Верховного суду від 14.09.2022, у задоволенні позову органів прокуратури було відмовлено. Рішення суду в цій справі врахувало наявність з боку учасника конкурсу необхідних дозвільних документів, що стосуються його діяльності.

Також звертаємо увагу на некоректність заяви щодо проектної документації: її мав розробити переможець конкурсу, і на її основі отримати відповідні дозвільні документи в профільних державних органах та відомствах, як це встановлено чинним законодавством. І саме в частині дотримання цих вимог і правил має ретельно розібратися слідство, – наголосили у повідомленні.

У КМДА запевнили, що місто співпрацюватиме зі слідством “заради справедливого результату розслідування і недопущення таких випадків у майбутньому”.

В Україні триває 963-тя доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 668 тисяч осіб.

Лауреатка Нобелівської премії з літератури 2024 року південнокорейська письменниця Хан Канг вирішила не проводити пресконференцію через конфлікти у світі, серед яких російсько-українська війна.

У Фінляндії в листопаді опублікують новий інтернет-довідник, який міститиме інформацію різних органів влади про підготовку та дії в умовах війни та в інших кризових ситуаціях.

Одна людина загинула, ще дев’ятеро зазнали поранень внаслідок стрілянини, яка сталася в кампусі Університету штату Теннессі (TSU).

За словами аналітиків, зростання експорту з Індії підсанкційних товарів до РФ стало можливим через російські запаси рупій від продажу нафти.