Прикордонники побили чоловіка на заставі, де напередодні утримували військового

Джерело: Олег Лановенко/Facebook

Напередодні військовослужбовця у відпустці затримали та повезли на прикордонну заставу у Ділове, де 5 годин зв’язок із чоловіком був відсутній. Виявилось, що раніше у Діловому прикордонники побили цивільного. Йому довелось надавати хірургічну допомогу.

Інцидент стався ще 27 червня. Постраждалий опублікував у соцмережах пост, в якому розповів про насильство на прикордонній заставі.

Під час відрядження в Микуличині, він вирішив відвідати родину упродовж чотирьох днів у Солотвині. Доїхавши до пункту пропуску в Діловому, після проходження трьох пунктів контролю без проблем, його зупинили прикордонники. Постраждалий показав документи та пояснив, що їде до родини на відпочинок у Солотвино.

Виникли сумніви, і мене запросили до вагончика для огляду речей. Після огляду, не знайшовши нічого підозрілого, прикордонники сказали, що потрібна спецперепустка. Чоловіку сказали, що все оформлять на місці.

Через 10 хвилин приїхав бус, з якого вийшли люди у камуфляжній формі без розпізнавальних знаків.

“Ще раз пропонував їм перевірити мої документи, показуючи їх. Або якщо вони мене затримують, то просив скласти адмінпротокол про моє затримання. Вони відмовлялися складати протокол і далі наполегливо просили вийти і їхати в їхньому автомобілі – на що я відмовлявся, потім один з них крикнув “Харе з ним балуватися/гратися/…”, а інший задув в обличчя газовим чи перцевим балончиком, на що я почав повторювати: “Хлопці, що ви робите? Я вам документи надав, речі для огляду дав – так не можна”. Вони все одно продовжували силоміць витягувати мене з автомобіля, у цьому безладі звучали фрази “Тягни його”, “Та я не можу, у мене хворе коліно”, ” Тягни його за ноги” – каже постраждалий.

Чоловіка витягли з автомобіля, кинули на асфальт, били, зв’язали руки, використали газовий балончик та закинули в бус. Він вдарився головою об кріплення сидіння. “Потім мене повезли у невідомому напрямку. Приїхавши до будівлі, витягли з буса, і одна особа в камуфляжній формі вдарила мене в обличчя, після чого я частково втратив свідомість.

Прийшовши до тями в кабінеті, потерпілий попросив розв’язати руки і надати медичну та правову допомогу. Прибули медики, надали першу допомогу і заявили, що його потрібно негайно доставити до лікарні, але працівники прикордонної служби заперечили і продовжили складати документи.

Невідомі особи тиснули на Лановенка, вимагаючи швидко підписати документи, щоб потрапити до лікарні. Розуміючи, що в протоколах – неправдива інформація, він попросив долучити моє письмове пояснення. Це зайняло багато часу, оскільки одне око не бачило, інше пливло, чоловік частково втрачав свідомість. У цей час працівники прикордонної служби продовжували морально тиснути, підвищуючи голос, стверджуючи, що якщо він може так довго писати пояснення, то нічого не болить.

Підписавши всі протоколи, на мене надягли кайданки та на власному автомобілі прикордонної служби доставили до Рахівської районної лікарні, де мене госпіталізували з діагнозами “струс головного мозку”, “забій очного яблука та тканин очної ямки”, “відкрита рана інших ділянок голови”, “гострий атопічний кон’юнктивіт”, “забій грудної клітини”, “забій стегна”, “забій плеча та плечового поясу”, “поверхнева травма інших частин голови, садно”. Жодних копій протоколів про моє адміністративне затримання та мої “видумані” адмінпорушення мені надано не було” – розповідає чоловік.

Джерело: Олег Лановенко/Facebook

Постраждалий знаходився під охороною в Рахівській районній лікарні до 28.06.24. О 14:00 того ж дня працівники прикордонної служби повернули особисті речі та звільнили його, попередивши не продовжувати заяви про викрадення та побиття.

Чоловік домагається покарання винуватців, проте Рахівський райвідділ поліції саботує справу (не вносять в ЄРДР).

  • Журналістка Олеся Котубей-Геруцька разом із чоловіком-військовослужбовцем Владом поїхали на відпочинок в Карпати. Проте одразу ж при виході з поїзда чоловіка затримали без причини на понад 7 годин.

 

У Верховному Суді прокурори домоглися повернення до комунальної власності земельної ділянки, виділеної Київрадою приватному товариству для забудови. Мова про земельну ділянку біля озера Вирлиця, яка ще з 1994 року зарезервована як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.