Чехія долучилася до коаліції дронів

Джерело: пресслужба Міноборони Латії

Чехія приєдналася до коаліції безпілотників для України на чолі з Латвією та Великою Британією після того, як делегація країни підписала меморандум про взаєморозуміння під час 75-го ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні.

Я дуже радий вітати Чехію в Коаліції безпілотників, котра допомагає Україні відбиватися від російського вторгнення. Кожна держава-учасниця Коаліції може зробити значний внесок у зусилля України, а також підтримати розвиток своєї національної промисловості, – прокоментував міністр оборони Латвії Андріс Спрудс.

Після приєднання Чехії кількість членів коаліції зросла до 16.

Під час Вашингтонського саміту НАТО країни-учасниці Коаліції безпілотників підписали меморандум про взаєморозуміння щодо координації співпраці, розвитку та застосування технологій безпілотників в Україні, а також зміцнення обороноздатності держав-учасниць.

Країни Коаліції безпілотників вже зробили значний внесок у розвиток української армії, поставивши необхідні дрони. Цього року Латвія виділила 20 мільйонів євро на коаліцію. Виробники та військові експерти також можуть випробувати свої БпЛА в Латвії, безперервно працюючи над модернізацією технологій.

Спрудс нещодавно заявив, що Латвія поставить Україні понад 2,5 тисячі бойових безпілотників вартістю 4 мільйони євро в рамках коаліції БпЛА до кінця липня.

Ці безпілотники виготовили сім латвійських компаній. Рига обіцяє доставити першу партію, яка складається з 300 дронів, ​​вже ​​найближчими днями.

Коаліція безпілотників набирає обертів. […] Разом з учасниками міжнародної коаліції безпілотників ми постійно працюємо над постачанням в Україну бойових безпілотників різної потужності відповідно до поточних потреб та вимог випробувань української армії. Водночас значні кошти інвестуються в подальший розвиток і впровадження технології безпілотників, – наголосив міністр.

Раніше стало відомо, що Латвія та Німеччина спільно домовилися про закупівлю безпілотників для підтримки України у війні проти РФ.

Вже 22 липня Латвія підготувала для відправлення в Україну партію з понад 500 безпілотників.

Довідка. У січні Україна та Латвія створили Коаліцію дронів та радіоелектронної боротьби, до якої приєднуватимуться країни-союзники. Згодом міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна досягає прогресу в створенні коаліції з майже 20 країн, щоб озброїти Україну “тисячами” нових безпілотників.

У березні Канада приєдналася до коаліції дронів для України, яку очолюють Латвія та Велика Британія. Згодом до коаліції дронів для підтримки України долучилася Австралія.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…