Путін заявив, що ПВК «Вагнер» не існує

Джерело: CNN

Президент Росії Володимир Путін 13 липня вперше розповів про те, що обговорювалося на заході в Кремлі, на якому були присутні 35 командирів ПВК “Вагнер”, включаючи очільник найманців Євгена Пригожина.

Зустріч відбулася 29 червня, всього через кілька днів після невдалого заколоту вагнерівців.

“З одного боку, на зустрічі я дав оцінку тому, що вони зробили на полі бою (в Україні), а з іншого боку, що вони зробили під час подій 24 червня. Я показав їм можливі варіанти їх подальшої служби, зокрема з використанням їх бойового досвіду. Ось і все”, – розповів Путін в інтерв’ю російській газеті “Коммерсант”.

На запитання про те, чи буде збережено ПВК “Вагнер” як бойову частину, Путін заявив, що жодних приватних військових компаній не існує.

“Ну ПВК “Вагнер” не існує. У нас немає закону про приватні військові організації. Його просто немає. Немає такої юридичної особи”, – сказав Путін.

Він пояснив, що група найманців є, однак юридично вона не існує.

“Це окреме питання, пов’язане з реальною легалізацією. Але це питання, яке потрібно обговорювати в Держдумі, в уряді. Це не просте питання”, – додав він.

Путін також сказав, що запропонував 35 командирам ПВК “Вагнер” кілька варіантів працевлаштування, зокрема під керівництвом їхнього прямого командира, який носить позивний “Седой” — людини, під командуванням якої найманці воювали останні 16 місяців.

“Могли б зібратися всі в одному місці і продовжувати службу і для них нічого б не змінилося. Їх би очолював той самий, хто весь час був їхнім справжнім командиром”, – сказав Путін.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.